2015-04-16

Ballast Point Fathom

Det får bli en IPL, India Pale Lager (det som för 10 år sedan brukade kallas imperial pilsner), i kväll: Fathom från San Diego-bryggeriet Ballast Point. 7 %.

Färgen är gyllengul (7 EBC), vätskan är klar. Det fluffiga tre fingrar höga skummet är vitt och det sjunker ner långsamt lämnandes massor av rester efter sig. Snygg!

Doften är medelsöt och humlig. Toner av grapefruktskal, honung, sylt på exotisk frukt, gröna växter och en mjuk beska.

Smaken är sötare än jag väntat mig. Ren maltig sötma och en tydlig men mjuk beska. Apelsinjuice, gröna växter, honung och plommon. Medel till stor kropp. Eftersmaken har såväl växande ren alkoholsmak som dito beska, mogen exotisk frukt och brödig malt. Avslutningen är mjuk och söt med viss blommig beska.

Kolsyran är medelstor, de små bubblorna är långlivade i munnen. Vätskan är något kladdig.

För söt för min smak, i övrigt en väldigt ren och trevlig öl med väl dolda 7 %. Den siffran gör dock att jag inte kommer att köpa speciellt många fler burkar av denna öl.

Betyg: 3,32. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan mars 2015. Pris: 24:90 för 355 ml. Bäst före: 13 12 2015.

3 kommentarer:

 1. För högt pris.Jag har en dröm om att Fathom ska bytas ut mot Sculpin i det ordinarie sortimentet....får nog drömma ett bra tag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sculpin är väl i standardsortiment, inkvalat tack vare bra försäljning i beställningssortimentet.

   Radera
 2. En rätt fantastisk öl i mitt tycke. Citrus och ananas. En bitterljuv segeröl för valda tillfällen.

  SvaraRadera