2015-04-05

All In Brewing RLGK 10517 Celebration Stout

Ratebeer-medlemmen RLGK gjorde för en tid sedan sin tiotusende rating, något som som jag aldrig skulle lagt märke till om det inte vore för att All In Brewing skapade en öl för att fira denna händelse: RLGK 10517 Celebration Stout. Russian imperial stout. 12 %.

Nu blev jag bitter över mina försök till 40-årsöl, igen.

Nå, åter till ölen…

Färgen är varmt kolsvart (120 EBC). Det två fingrar höga skummet är mörkbrunt, och det lämnar en del rester på glaset när det sakta sjunker ner.

Doften är kraftfull med vansinniga mängder av mjölkchokladkaka, kaffe och rostat korn. Rå alkohol, aningar av rök och knäck, katrinplommon och kakao.

Smaken är bitter-söt, men inte överdrivet så. Mjölkchoklad, kaffe och kraftig alkohol. Körsbär i cognac-praliner. Aningar av kokos och chilipeppar. Medel till stor kropp. Eftersmaken har toner av chokladpraliner, torkad frukt, sockersötma och gräddlikör. Den långa eleganta avslutningen har smaker av träkol och mörk choklad.

Kolsyran är mild, de få tydliga bubblorna är mjuka och långlivade. Vätskan är mjuk, den undviker att bli kladdig eller tung vilket imponerar för styrkan.

Jag försöker verkligen att hålla nere betygen och höja kraven när det gäller den här typen av svarta kraftfulla öl – det är lite för lätt att bli överväldigad och dras med i betygshetsen. Men denna öl är verkligen något utöver det vanliga, och jag utbrister i ett ”Wow!”. Det jag verkligen uppskattar är att man lyckats göra ett så här kraftigt öl som inte blir överlastat, tungt och bränt. Samtidigt inser jag att andra ogillar denna öl just därför.

Betyg: 4,47. Tillgänglighet: Systembolagets lokala och småskaliga sortiment i Göreborgsområdet. Pris: 39:90 för 330 ml. Bäst före: 2019-07-03.

1 kommentar:

  1. Den hade nog kunnat tjäna på att lagras med tanke på hur kraftiga smaker den har.

    SvaraRadera