2015-04-27

Weird Beard Double Perle

En stout på 8,6 % som bryggts med laktos och kaffe? Ja, Double Perle från engelska Weird Beard Brew Co är just en sådan öl. Jag förväntar mig en söt efterrättsöl med runda mocka-toner.

Få se om det stämmer…

Färgen är kolsvart (120 EBC), det tre fingrar höga skummet är beige. När det mycket långsamt sjunker ner lämnar det massor av tjocka rester på glaset.

Doften påminner mycket om kaffelikören Kahlúa: Söta toner av mjukt kaffe och kaffebönor. Torr malt och lite beska i bakgrunden liksom marsipan och lite alkohol.

Smaken är söt-syrlig med massor av sött kaffe och svartmalt-syrlighet. Vass sackarin-sötma som kommer och går. Medel till stor kropp. Eftersmaken är söt med avtagande toner av kaffekarameller, brandy/alkohol och mjölkchoklad. Avslutningen är väldigt söt.

Kolsyran är mjuk, massor av små skummande bubblor. Vätskan är tjock och mjuk.

Ja, kaffe. Ja, laktos. Ja, svartmalt. Men utöver det händer det inte så mycket i den här ölen, det blir lite platt. Och inte så mycket efterrätt som jag hoppats. Förväntningar eller ej, så är det trots allt en habil öl.

Betyg: 3,27. Tillgänglighet: Systembolaget små partier 20 mars 2015 (lagerstatus). Pris: 49:80 för 330 ml. Bäst före: Jan-19 (batch 0144).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar