2015-04-19

Beavertown Holy Cowbell

Jag har alltid varit en person som gillat att sortera saker i fack. Som ölklasser. Den stil-låda som skavt mest är en av de nyare… De där svarta humlekraftiga ölen som ändå inte är tunga nog att bli imperial stout etc. Black IPA. Black American Ale. Caucasian Cascadian Dark Ale… När de i själva verket ofta är humlefokuserade stouts.

Så här är en som faktiskt heter det: Holy Cowbell från London-bryggeriet Beavertown Brewery. En ”India Stout” på 5,6 %.

 Färgen är svart (100 EBC), det fyra fingrar höga skummet är ljusbrunt, ojämnt och luftigt. Det sjunker sakta ner och lämnar en hel del tjocka rester på glaset.

Doften är besk och bränd. Gräddiga toner av mörk choklad och citrus-humle. Lakrits, bananskal och bränt kött. Aningar av klor i bakgrunden.

Smaken är besk och torr med blommiga toner. Växande rostade toner, träkol och lite choklad. Gröna växter träsav. Medelstor kropp. Eftersmaken har ren beska, lite gräddigt kaffe och aningar av kokos samt den där trädsaven. Avslutningen är lite sträv och tungt rostad.

Kolsyran är medelstark, de medelstora bubblorna är långlivade och friska. Vätskan är mjuk och krämig.

Jag gillar den här en hel del, om det inte vore för de där gröna träd-tonerna. 

Betyg: 3,67. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 20 mars 2015. Pris: 30:90 för 330 ml. Bäst före: 17/12/15.

3 kommentarer:

 1. Cascadian Dark Ale...not Caucasian Dark Ale :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oops, thanks for the head's up!

   Radera
  2. Hahaha! Jag trodde du skrev så med flit. Oerhört roligt ju. Fast den titeln kanske passar öl som BrewDogs Abstrakt 08 bättre.

   Radera