2015-04-15

Mission El Conquistador Session IPA

Om det är två trender som går att urskilja i ölvärlden just nu så ser jag en nyare och en mognare.

Den nyare är att ha i exotisk frukt i IPA, något som jag är lätt skeptisk mot: Det är sällan som det blir mer än en extra ingrediens i innehållsförteckningen, och frukterna man väljer har ofta samma smakspektrum som torrhumlingen redan tillfört.

Den andra är session-IPA, en öl som i sin humleprofil ska vara som en amerikansk IPA men där alkoholhalten ligger kring en måttlig APA. Det är en trend jag gillar: Mer humleupplevelse, mindre yrsel. Nackdelen är att om bryggaren inte är tillräckligt skicklig blir resultatet en tunn och överbesk öl.

Med det sagt är det dags för kvällens öl: El Conquistador Session IPA från San Diego-baserade Mission Brewery. 4,5 % är alkoholhalten.

Färgen är mörkare gul (7 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet sjunker snabbt ned till ett vitt tjockt ojämnt lock lämnandes en del rester på glaset.

Doften är torr och humlig: Apelsinskal och en viss beska. Jag noterar också toner av pappersmassa, kalk och lite vört.

Smaken startar med en snabbt övergående stickig beska. Aningar av koncentrerad apelsinjuice, citronskal och långfranska. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken är fadd med pappersmassa, vört och grapejuice. Avslutningen har en sötbesk smak med våt papp och deg.

Kolsyran är medelstor, massor av medelstora mjuka bubblor. Vätskan är medelmjuk.

Tja, inte så jättegod; för mycket konstiga bismaker. Jag hade nog hellre sett en svensk session-IPA på den här slotten.

Betyg: 2,78. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan mars 2015. Pris: 21:70 för 355 ml. Bäst före: 01122015.

1 kommentar: