2015-04-09

Lervig White IPA

White/Vit IPA var en stil som dök upp för bara något år sedan.

I grunden brukar det vara en hefeweizen som torrhumlats som en amerikansk IPA nej det är en hopfenweizen. Eller en AIPA som bryggts med vetemalt.

Eller något helt annat: Norska Lervig Aktiebryggeri har valt en lite annan väg när de bryggt sin White IPA (som kom i deras begränsade serie Brewers Reserve): Det är en blandning av stilarna IPA och belgisk witbier, komplett med koriander och vitpeppar. 6,4 %.

Färgen är guld-orange (25 EBC), vätskan är klar men innehåller också en massa partiklar och flagor vilket gör att den ser rätt oaptitlig ut. Det två fingrar tjocka skummet är vitt och kompakt, det sjunker långsamt och lämnar lite rester efter sig.

Doften är humligt besk med amerikanska toner av grapefrukt, citrusskal, limejuice och exotiska frukter. Fenoler ger dofter av kryddor och lite tvål: Korianderfrö, muskotnöt och kryddnejlikor. Ren kraftig sötma.

Smaken är besk och kryddig (kryddnejlika, kryddpeppar). Lite vetesyrlighet och en hel del jästtoner. Lätt till medelstor kropp. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken är örtig med en växande rå/sträv vätska. Tydliga toner vetedeg och brödjäst. Avslutningen är mycket sträv och besk-söt.

Kolsyran är medelkraftig, massor av små vassa bubblor. Vätskan är torr och överraskande lätt.

Nej, det här var en underlig öl med för kraftiga kryddtoner och sträv beska.

Betyg: 2,67. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 6 mars 2015 (lagerstatus). Pris: 28:50 för 330 ml. Bäst före: 14.01.16.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar