2015-04-03

Nääs Påskale

Under de år jag intresserat mig för öl mer än vad som egentligen är nödvändigt har mitt intresse för säsongsöl allt mer avtagit. Jo, det är ett säljande koncept, men så intressant känns det inte. Det var skillnad för ett antal år sedan då det var en av de få chanserna som fanns att få in ett lite annorlunda öl på Systembolagets hyllor, men det är inte ett lika stort problem som då.

Så… Tja.

Nå, nu när jag gnällt av mig lite så tar jag fram ett av årets lokala påsköl, det enda lokala i min trakt faktiskt: Nääs Påskale från Nääs Gårdsbryggeri. Det är en engelsk pale ale på 4,6 % som försiktigt humlats med engelsk och amerikansk humle.

Färgen är bärnsten (15 EBC), vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är kompakt och beige, det sjunker sakta ner och lämnar fina skumrester på glaset.

Doften är mjukt maltig med mild sötma. Toner av mörkt bröd, torkade aprikoser och knäckebröd. Mild beska, lite knäck och apelsinskal.

Smaken är mjuk med knäckebröd, rågbröd och torkad frukt. Citrusskal och blommiga toner i bakgrunden. Medelstor beska. Eftersmaken har en fin beska med antydan till pappersmassa och gröna frukter. Avslutningen är balanserat besksöt med lite knäck.

Kolsyran är något för stark för en pale ale med massor av medelstora långlivade bubblor. Vätskan är medelmjuk.

En behaglig engelsk pale ale. Lite bismaker hindrar de riktigt höga betygen, även om de är på en låg nivå.

Betyg: 3,61. Tillgänglighet: Systembolagets lokala och småskaliga sortiment i centrala Östergötland. Pris: 22:90 för 330 ml. Bäst före: 27-10-15.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar