2014-12-29

S:t Eriks Orange Winter Porter

Bild: S:t Eriks / Galatea
En av de tre öl som kom från S:t Eriks Bryggeri julen 2014 var en imperial porter bryggd med apelsinskal: Orange Winter Porter på 9 %.

Färgen är mörkt brun, nästan svart (90 EBC). Vätskan är klar. Det låga gulaktiga skummet försvinner snabbt utan att lämna några rester efter sig.

Doften är söt och rostad, nästan bränd. Robust, ren beska. Nötter och exotiska frukter, choklad och sött kaffe.

Smaken är söt med passerande besk-syrliga smaker. De försvinner rätt fort iväg och ger rum för rostad malt med apelsinjuice/apelsinskal och lite svart-malt-syra. Medelstor kropp. Eftersmaken är rätt söt med rostad malt, lite citrus och milda apelsinskal. Slutet har toner av choklad och plommon.

Kolsyran är medelstark, de små friska långlivade bubblor. Vätskan är medelmjuk.

Jag har läst en del omdömen om den här ölen. Vissa har klagat på att det är för lite apelsinsmak, andra att det varit för mycket. Jag tycker nog att de kunde dragit på lite mer med frukten, den är väl mjuk och i bakgrunden. Något jag inser efter några klunkar är att den trots 9 % saknar all form av alkohol i doft eller smak. Kroppen är också oväntat lätt. Jag tror inte att den kommer att utvecklas speciellt bra av lagring, apelsinen kommer nog att försvinna iväg rätt fort. 

Betyg: 3,4. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter julen 2014 (lagerstatus). Pris: 32:90 för 330 ml. Bäst före: 14-10-2016.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar