2014-12-30

En ny chans: Folkes Pale Ale


Den flaska av Folkes Pale Ale från Centralbryggeriet i Linköping som jag recenserade i april 2014 (länk) kanske mest var en prototyp? 2,21 fick den i betyg då. Jag beslutade mig för några veckor sedan att köpa en ny flaska och se vad som hänt sedan dess, och därmed ge den en ny chans.

Färgen är bärnsten, vätskan i stort sett klar. Det två fingrar höga skummet är vitt och luftigt, det sjunker långsamt och lämnar fina tjocka rester på glaset.

Doften är något rå: Knäck och bröd, hö och torkade blommor. Viss beska och aningar av oljefärg.

Smaken är besk med en hel del blommor, hålkaka och lite färg/lösningsmedel. Knäck, rågbröd och lite kex. Medelstor till stor kropp. Eftersmaken är mjukare med krämiga kextoner, apelsinskal, lösningsmedel och hö. Avslutningen har något rå beska.

Kolsyran är medel till stark; de något vassa bubblorna påminner mer om lager än pale ale. De är små och långlivade i munnen. Vätskan är medelmjuk.

Jo, det har blivit bättre än förra gången. Tyvärr är det inte riktigt bra än: Den där svaga men mycket tydliga smaken av nymålad oljefärg/lösningsmedel/höga alkoholer förstör min upplevelse för mycket.

Betyg: 2,89. Tillgänglighet: Systembolagets lokala sortiment i Linköpingstrakten. Pris: 21:90 för 330 ml. Bäst före: 100215.

Centralt så det förslår…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar