2014-12-14

Några ord om Tjinooken och julenDet kom ett paket i veckan.

Det var från Nynäshamns Ångbryggeri. De ville göra ett påpekande om det där med jul och öl.

Och att det är lätt att glömma bort öl som är perfekta till delar av julens mat, bara för att det inte är tomtar på etiketten.


Visst, de har en utpekad julöl i sitt sortiment, den kraftigt kryddiga Mysingen Midvinterbrygd. Som i början var rätt svajig vad gällde kryddorna, ibland var den mjuk och försiktig, ibland var den som att dricka snaps-essens.

Jag hade vid ett tillfälle med den på en blind ölprovning för icke-ölnördar och jag minns att flera deltagare undrade om jag drev med dem. Så kraftig var den då, men det var ett tag sedan.

Till julen fungerar den bäst utanför julbordet där den ensam kan visa upp djupet i kryddorna.

Och det var här som Nynäs ville tipsa om vad de tyckte att man skulle dricka, framför allt till sillen, en av de mer svårhanterliga delarna av julbordet när det gäller öl: Om det blir för beskt och humlefokuserat så spårar det gärna ur, smakerna blir metalliska och oharmoniska. I stället passar det med öl där aromhumlen står i fokus; ren men ändå smakrik. En öl som låter inläggningarna tala.

Som tur är har de precis ett sådant öl i sitt sortiment, den vansinnigt lättdruckna amerikansk-humlade ljusa lagern Tjockhult Tjinook.

Tanken från bryggeriet var säkert att jag skulle testa drycken med sillar, men… Den blev snabbt uppdrucken till några bitar stekt mjuk pepparkaka med honung och stiltonost. Vilket också passade perfekt. Jo, det hade nog gått med ett mjukt barley wine också, men det var inte rätt tillfälle för det just då.

Dock finns det ett problem med den här ölen: Den har inte lyckats komma in i Systembolagets fasta sortiment. Vilket är rent genant när jag ser vilka öl som ibland lyckas göra det…

”Tjinooken” finns i en handfull butiker i Stockholmsområdet, annars är det beställningssortimentet som gäller. 20 halvlitrar är kollikravet, beställning görs från den här sidan.

För att förvärra situationen så kan Systembolaget inte längre garantera att beställningsvaror kommer till butik innan jul (sista dagen var 10 december).


Tjockhult Tjinook har faktiskt en egen Facebooksida, på tal om ingenting.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar