2014-12-13

Öppen ölprovning - starka öl


Årets sista provning på De Klomp kretsade kring temat Stark Öl, och det dryga tjugotalet gäster fick sig följande till livs:
 • Vi började med en fatlagrad skotsk ale, där jag lyckades röra ihop mina fakta totalt. Founders Backwoods Bastard på 10,2 % var fylld med torkad frukt, smörkola och lite vanilj. Skissbetyg: 3,5. 
 • Efter att ha kommit fram till att berget och bryggeriet egentligen borde heta ”Unitia” eller möjligen ”Unita” så började vi dofta och smaka på Uinta Anniversary Barley Wine på 10,4 %. Sötare i doft, men beskedligare (tillbakadragen) och lättare i smaken än vad jag hoppats på. Skissbetyg: 3.
 • Samma stil, men mer: Stone Old Guradian 2012 på 11 % började få lite lagrade toner av mandlar och russin, men också oväntat mycket citrus och beska. Slutet var häftigt med tydliga grapefrukt-smaker. Den här har helt klart potential för ännu längre lagring. Skissbetyg: 4,25.
 • Mer humlefokus fanns i DIPAn Clown Shoes Space Cake. I alla fall i doften som innehöll en hel kundvagn full med citrusfrukter, men efter den förra så var smaken oväntat lätt och ölen var hinkarvänlig för att ligga på 9 %. Skissbetyg: 3,5.
 • Bara amerikanskt? Så kan vi inte ha det. De Struise Pannepot 2012 var som tur nästa öl. Växande syra, rostade/brända toner och torkade frukter mixades med smaker av trä och nypon. En spännande öl med en spännande historia. Skissbetyg: 4.
 • Sist ut var en svart samarbetsöl: Surley/Lervig 1349 Black Ale på 13,49 %. Kaffelikör i doften och en intensiv kombination av starkt kaffe och sötma i smaken. Flera av gästerna tyckte att det var översätt och svårdrickbart trots att beskan och kaffesyrligheten försökte att skapa balans. Inte otäckt, men mer ”intressant” än något annat. Skissbetyg: 3.
Så var det med det. Handuppräckningsomröstningen var ojämn, och jag uppfattade det som att Old Guardian och Space Cake fick ungefär lika många och fler än de andra.

Som en liten julklapp lottade jag också ut ett exemplar av Öl smakerna stilarna hantverket.

Bonusinformation: Jag och Bobo hade kommit överens om vilka öl som skulle ingå för ett par veckor sedan. No problemo. Men så, i morse ringde han och nästan väckte mig. ”- Du, den här Brewdog Abstrakt AB:09 Brewdog Abstrakt AB:08 som ska vara med på dagens provning. De andra skattade åt mig och förklarade att den dött någon månad efter att vi fått in den. Jag provade den nu och den smakar som chokladmjölk-pulver utrört i rengöringsmedel. Ska vi verkligen köra på den?” Nej det skulle vi inte, så i stället blev det Old Guardian. Gott så.

Nästa vecka 20 december 2014 är det åter Trådlöst med Bobo och i 27 december 2014 har Angelica gått loss i ölkällaren och presenterar Lyxölsprovning (prishöjt till 300 kr).

2 kommentarer:

 1. Det var en väldigt trevlig och stärkande provning ... ett par småsaker bara.

  Jag uppfattade att Pannepot också fick väldigt många röster, fler än Space Cake, men du hade bättre översikt.

  Jag fick ett litet smakprov av Abstrakten, det var en 08. Den var helt platt, men smakade faktiskt inte otrevligt, madeiriserad och dammigt, men inte illa IMHO.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har kanske rätt om omröstningen, och definitivt rätt om Abstrakt-varianten. Tack.

   Radera