2014-12-20

Centralbryggeriet Folkes Röda IPA

Den här drack jag tydligen i oktober, men förutom betyget 3,25 så minns jag ingenting av den: Folkes Röda IPA från Centralbryggeriet i Linköping. Alkoholhalten är 6 %.

Dags för ett nytt försök:

Färgen är röd med en dragning åt brunt, vätskan är klar. Det fingertjocka skummet är varmvit och kompakt, det sjunker långsamt och lämnar lite rester på glaset.

Doften är i första hand maltig med toner av knäck och knäckebröd. Humliga toner av citrusfrukt och blommor. Knäckigt gräddiga toner finns också.

Den något tunga smaken är maltig med en hel del knäck och rågbröd. Mjukt beska toner, torkade citrusfrukter, persikor och röda äpplen. Medel till stor kropp. Eftersmaken har en växande alkoholsmak, en ganska vass och kraftig beska, hö och mandariner. Aningar av soja och knäckebröd. Avslutningen har en lång kantig beska och lite alkohol.

Kolsyran är kraftig med småvassa bubblor är långlivade. Vätskan är mjuk.

Jag tycker att det där med en kraftigt betonad beska på bekostnad av doft och aromhumle återkommer hos ölen från Centralbryggeriet. Röda IPA-öl har blivit en liten trend på senaste tiden, men jag tycker inte riktigt att de (Svenska) har funnit sin form, den här har malt och beska som står i vägen för balansen.

Betyg: 3,28. Tillgänglighet: Systembolagets lokala sortiment. Pris: 26:90 för 330 ml. Bäst före: 100815.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar