2014-12-27

Nya Carnegiebryggeriet Ljusslingan

Bild: Nya Carnegiebryggeriet.
Julen är över, men jag har som vanligt fortfarande några julöl kvar i skafferiet. Det här är en ”modern schwarzbier” på 5,2 % från Nya Carnegiebryggeriet: Ljusslingan.

Färgen är brun-röd (45 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är beige, det sjunker sakta och lämnar en del rester efter sig på glaset.

Det ser faktiskt mycket mer ut som en dunkel än en schwarzbier…

Doften är något rostad. Beska örter och lite rå alkohol. Mörka kex och lite röda bär.

Smaken är maltig och frisk. Vörtlimpa, nötter och lite farinsocker. Mild beska med lite örter och hö. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken har en växande smak av rå alkohol, digestivekex och en överraskande ton av nyklippt gräs. Knäck i slutet.

Kolsyran är mild till medelstor; de medelstora bubblorna är fiska och långlivade. Vätskan är något lätt.

Visst blir jag lite konfunderad över stilbeskrivningen på flaskan, visst känns den tysk och lite mörk, men mycket till schwarzbier är det inte. Frånsett det så är den helt okej, även om de där alkoholerna i slutet stör en aning.

Betyg: 3,4. Tillgänglighet: Systembolagets lokals sortiment i delar av Stockholm och Falkenberg, i övriga landet beställbar i kollin om 24 flaskor. Pris: 19:90 för 330 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 150327, batch 061/062.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar