2014-12-22

Ilkley The Mayan

En engelsk stout följer på engelsk stout. Men ändå helt olika öl. Den här är på 6,5 % och bryggd av engelska The Ilkley Brewery, den innehåller dessutom Chipotle-chili och choklad: The Mayan.

Den bruna skumkronan är kompakt och två fingrar hög, den sjunker långsamt och lämnar lite rester på glaset. Vätskan är kolsvart (120 EBC).

Doften är söt med övertydliga toner av mjölkchokladkaka, choklad-doftljus och en aning av torkade exotiska frukter. Den är rätt… endimensionell.

Smaken startar på ungefär samma sätt: Chokladkaka och något konstgjorda toner av billig chokladkola, men de kompletteras snart av en lätt och tydlig chilismak. Den är rätt så söt, men det är en mjuk och elegant sötma. Medelstor kropp. Eftersmaken har tydligare chili, som inte blir överdriven eller för het. Chokladen tonar långsamt bort och ger utrymme åt dammig mörk malt och en viss beska. Avslutningen är söt och fadd med lite fruktighet.

Kolsyran är lätt; de få vassa bubblorna är långlivade. Vätskan är medelmjuk.

Jag gillar chokladen i början, och den balanserade chilihettan, men den blir fadd och översöt efter en stund. Ett typiskt öl som jag skulle gett högre betyg på ett mässgolv än hemma framför datorn.

Betyg: 3,04. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 7 november 2014 (lagerstatus). Pris: 26:90 för 330 ml. Bäst före: 12/15.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar