2014-12-26

Några ord om min julhelg


Precis som förra julen firades 2014 års upplaga på m/s Birka.

Och som vanligt var det trevligare att tillbringa väntetiden mellan bussankomst och färjeavgång på Oliver Twist i stället för terminalen.

När man är på OT dricker i alla fall jag mest real ale. En enda var påkopplad när vi kom dit: Scrumdiggity från Goddards Brewery, en bitter på 4 %.


Kristallklar, ljust röd-bärnsten och med litet skum. Doften var lite jordigt syrlig med hö. Smaken cider-syrlig med en del hö, jord och mineraler. Trevlig bitter, men kanske på upphällningen. Skissbetyg: 3,4.

Frugan tog en julöl, Ljusslingan från Nya Carnegiebryggeriet. Mörk och frisk, var omdömet.

Just när vi druckit upp så kopplades två nya real ale in, den ena minns jag inte vilken det var, men den andra kastade jag mig över och beställde en ½ av: Crop Circle från engelska Hop Back Brewery. Det är en blond ale på 4 % som jag druckit en del av tidigare; våren 2013 gav jag den 4 i skissbetyg, och med sin fina lime-ton och friska beska så ligger den någonstans där även idag.

= = =

Kväll ombord. Trerätters middag. Huvudrätt:
Grillad chauteaubriand med bearnaisesås och rödvinssås, bönragu, syrad tomat och råstekt potatis
Jag hade funderat en del på vad som skulle vara rätt öl, och frågade på min Facebooksida. Flera förslag kom in, och jag fastande mest för belgisk dubbel. Tyvärr var inte ölutbudet allt för stort på båtens pub ”Bryggaren” vad gäller det belgiska. Jag stod och valde mellan Duvel och Chimay Blå. Det fick till slut bli den tidigare, trodde att quadrupeln skulle bli för tung. 

Och det fungerade, fastän den där speciella kombinationen av belgisk jäst och pilsner-lik beska… Stundtals tog över väl mycket.


= = =

Julbord. Även här har jag grupplat mycket över vad man optimalt dricker till. Och teoretiskt hade jag kommit fram till två öl: En münchen helles till sillen och en saison till det varma. Av detta blev det intet, det fanns visserligen två helles i baren (Fucking Hell och Spaten Premium), men ingen saison. Så det blev Lapin Kulta från dryckesautomaten, precis som alla andra. 

Nå, ingen katastrof inträffade, och den rökiga senapssillen var riktigt mumsig!

= = =
Annars blev det inte så jättemycket öl drucket under den två nätter långa trippen. Sämst var dunkeln Wisby Mörk från Gotlands Bryggeri: Vass kolsyra och mjölksöt. Nej, det fatet mådde inte bra. Men den blev kvickt utbytt mot en Sleepy Bulldog. Sedan blev det väl någon Lagunitas IPA också…


= = =

Taxfree. Ett par flaskor av Stallhagen Honungsöl inköptes. Mest för att se hur den är nu, det är en väldigt ojämn öl: Ibland mjuk och god, ibland instängt unken.

Och så stod jag och glodde fundersamt på trälådorna med den nya experimentölen från Spendrups: Mariestads Kanalporter. Men även om den verkade intressant så… Kändes det inte värt besväret att bära på den där klumpen i resväskan. 

2 kommentarer:

  1. Tänk vad trevligt det skulle vara om Mr.Bark någon gång kunde fråga hur vi andra som läser bloggen har haft det över jul:) Men det finns nog inte på kartan för en så självupptagen kille som Magnus Bark.

    God Jul och god fortsättning.

    SvaraRadera
  2. Jag hoppas och antar att du är en bekant till Bark som såhär i juletider vill vara lite lagom retsam och skoja lite.

    Om det nu mot förmodan inte är så, och du är äldre än 17 år och i stort behov av att berätta om dina julklappar, så är det något sorgligt i att be en ölbloggare fråga dig om julhelgen.

    SvaraRadera