2014-12-28

Boxbeers


Försommaren 2012 gjorde jag en intervju om ölimport-tjänsten Doorstep Brew (länk). De lyckades aldrig komma upp i de volymer som behövdes för att få ihop ekonomin, och andra delar av verksamheten fick prioriteras. Så bara ett drygt halvår senare lades verksamheten ned.

Nu fick jag ett mail där en snarlik prenumerationstjänst lanseras för den svenska och danska marknaden: Boxbeers.

Deras tjänster för den svenska marknaden (länk) är dels prenumerationer där man varje månad eller kvartal får hem en låda öl ur sortimenten Ølnyderkassen (oextrema öl) eller Ølnørdkassen (mer experimentella och extrema öl).

Dessutom kan man engångsbeställa färdigblandade lådor ur något av följande teman:  IPA, Dark case och Taste of Denmark.

Bland företagets leverantörer kan nämnas Samuel Smith, Slottskällan, Nøgne Ø, Beer Here och BrauKunstKeller.

Senare tillägg: Boxbeers poängterar att svenska kunder får sköta hanteringen av skatter och avgifter själva, något som är juridiskt tveksamt. Dessutom tolkar jag det som att man får betala såväl dansk som svensk alkoholskatt och moms om allt går rätt till (men jag är inte säker).

3 kommentarer:

 1. Jag är lite kluven. Så här står det på deras hemsida:

  Til levering i Sverige benytter vi os af PostNord og varerne sendes til en af deres pakkeshop’s. Du får besked på SMS og/eller e-mail når din pakke kan afhentes samt ved hvilken pakkeshop.

  Ved bestilling til levering i Sverige, bekræfter du, at du selv har ansvaret for at fortolde og deklarere for enhver form for afgifter. Se evt. mere på denne side fra Skatteverket.

  Så här står det hos Skatteverket:
  När säljaren istället ordnar med transporten rör det sig om så kallad distansförsäljning. Då ska säljaren enligt huvudregeln betala den svenska alkoholskatten.

  Vad är det som gäller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skatteverkets regler. Jag borde tillagt i texten att jag inte har en aning om det juridiska och skattetekniska i verksamheten. Det var en fördel med Doorstep Brew – de skötte allt sådant åt kunden.

   Radera
  2. Boxbeers är medvetna om att skatteverket gjort det så krångligt som möjligt för leverantrörer från EU (för att skydda "folkhälsan" host host). Boxbeers är också medvetna om att dom kan strunta i att ställa säkerhet i Sverige för alkoholskatten och registrera sig som momspliktigt...Kommer paketet som det ska så får man själv betala in punktskatten till sitt skattekonto (Se t.ex skatteverkets SKV 535). Inte för att det finns någon i hela världen som skulle göra det om paketet kommer som det ska. troligtvis kommer Boxbeers återkräva den danska lilla alkholskatten och påstå att dom även betalat i Sverige och hänvisa till leveranserna hit :O)

   Radera