2014-12-16

Back Isle Smoked Oktober

Inte många dagar kvar till jul. Och i kylen står en öl ur årets oktoberfestöl-släpp? Ja, det är som vanligt här alltså. Men mitt samvete lindras något av att Black Isle Smoked Oktober från skotska Black Isle Brewery hade det namnet bara just här, då. Annars heter den Black Isle Smoked Porter. 5,5 %.

Färgen är mörkt brun (80 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet sjunker ner till ett tjockt lock och lämnar lite rester på glaset efter sig.

Doften är en kombination av fet rökig sötma och ren beska. Toner av charkvaror och lite svartmalt-syrlighet. Aningar av eukalyptus och tallbarr.

Smaken är tydligt rökig utan att bli obalanserad, det är en blandning av rökt korv och lägereld. Ren passerade beska. Rostade toner av pumpernickel och melass. Medel till stor kropp. Eftersmaken är mjuk med rök, balanserande beska, melass och grillat kött. Avslutningen har en söt rökighet och en aning salt.

Kolsyran är mycket mjuk med bubblor som bildar ett skum i munnen. Vätskan är mjuk och fyllig.

En elegant rökt porter med bra balans.

Betyg: 3,9. Tillgänglighet: Systembolagets säsongsortiment oktoberfestöl 2014 (slutsåld). Pris: 23:10 för 330 ml. Bäst före: 24915 (batch 492).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar