2014-12-26

Nya Carnegiebryggeriet Amber

Bild: Nya Carnegiebryggeriet
Amber ale kan vara den … hm… snällaste varianten av de moderna amerikanska ale-sorterna, och det verkar populärt bland bryggerier att ha en sådan i sortimentet för att ”locka över stor stark-drickarna”, vilken verkar vara den kundgrupp man fokuserar på. Det är klart, det är en stor marknad och konkurrensen är kanske lättare att hantera.

Det jag förväntar mig av en amber ale är just en snäll, balanserad öl som inte sticker ut med några kanter åt varken malt- eller humlehållet. En öl som dessutom funkar till det mesta i matväg. 

Från Nya Carnegiebryggeriet i Hammarby Sjöstad kommer just en sådan öl: Amber på 4,8 %.

Eller är det en amerikansk amber? Jag tycker nog att det i alla fall ska finnas något slags amerikansk humle i en sådan; i den här finns det tysk Perle (bitterhumle) och engelsk Fuggles (aromhumle) så klassningen som engelsk bitter är nog korrektare än amerikansk amber. Kanske.

Färgen är bärnsten med en dragning åt brunt (22 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är beige och kompakt, det sjunker rätt snabbt ner och lämnar en del rester efter sig.

Doften är maltig med lite sirapslimpa, kryddig humle och mogna torkade frukter. Lätt beska i bakgrunden, aningar av gröna växter.

Smaken är mjuk med växande söta toner av fullkorns-rostebröd, lätta kryddor och torkad frukt. Den är ganska ren med fokus på den lätt rostade malten. Aningar av gammeldags fruktgodis, medelstor kropp. Eftersmaken har en något större beska, lite plommon och grahamsmjöl. Passerande toner av röda äpplen och en aning träd-sav. Avslutningen är mjuk och balanserad med lite brödighet.

Kolsyran är medelstark, de många stora bubblorna är kortlivade. Vätskan är medelmjuk.

En mycket balanserad öl, mjuk och lättdrucken, en öl som få kan sitta och reta upp sig på. Ändå tycker jag inte den når riktigt ända fram, det kan vara att den drar lite för mycket åt det maltigt bruna.

Och ni som funderar över vad de stora bryggeriernas motdrag är när de ser de små växa på marknaden i Sverige, ni kan exempelvis titta här, på NCB. Bra eller dåligt?

Betyg: 3,5. Tillgänglighet: Systembolagets lokala sortiment i delar av Stockholm, beställbar styckvis i hela landet. Pris: 18:90 för 330 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 150320.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar