2014-12-02

Camden versus Mohawl Black IPL

Hur kan man få ännu mer humlefokus i en öl än i en IPA? Frågan har ställts av en och annan bryggare under senare är. Ett, inte helt väntat men fullt logiskt svar har blivit ”brygg med en ren lagerjäst som ger mindre karaktär än en alejäst”.

Och IPL, India Pale Lager, var född.

Så kan man gå vidare i stilblandningarna och tillsätta mörk malt. Japp, resultatet blir en Black IPL.

Ingen hejd på galenskaperna. Och det gillar jag.

En av de första exemplen på stilen kommer från samarbetet mellan svenska fantombryggeriet Mohawk Brewing Company och engelska Camden Town Brewery. Ölet på 5,8 % heter Camden versus Mohawk.

Färgen är mycket mörkt brun, nästan svart.Det två fingrar höga skummet är ljusbrunt och kompakt, det sjunker långsamt och lämnar snygga rester efter sig på glaset.

Doften är humlig med tydlig citrus-beska: Grapefrukt, lime, apelsinskal. Det finns en mjuk rostad kaffe-lik smak liksom lite mörk choklad. Syrliga aningar av motorolja i bakgrunden.

Smaken är besk och rostad, nästan bränd. Citrus-humle, aningar av hö och beska örter. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken är beska med toner av träkol, apelsinskal, malört och svart kaffe. Det långa slutet är beskt och rent med aningar av trädsav.

Kolsyran är så kraftig som en lager ska vara. De små bubblorna är mjuka och långlivade. Vätskan är ganska lätt.

En intressant stilblandning, den här humlade svarta lagern. Jag uppskattar den verkligen, men den blir väl besk-tung efter några munnar.

Betyg: 3,69. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter september 2014 (lagerstatus). Pris: 26:90 för 330 ml. Bäst före: 28  02  15.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar