2014-12-01

Chimay blå 2007

Bild: TOMP.
På fredag, 5 december 2014, är det dags för ytterligare ett släpp av exklusiva nyheter på Systembolaget. En av ölen som kommer att säljas är Chimay Grande Réserve, alltså den blå, på 750 ml-flaska. Det speciella med denna starka mörka belgiska ale på 9 % är den bryggdes i december 2007 och har sedan dess lagrats i bryggeriet/klostret Chimays källare. 2.280 flaskor har importören TOMP lyckats köpa in.

Med 7 lugna år på sig borde den ha utvecklats en hel del och enligt mina erfarenheter borde den vara på topp ungefär nu, i alla fall om den varit på liten flaska.

Men exakt hur är den idag? Jag har fått ett varuprov för att utröna just detta inför släppet.

När jag häller upp ölet i mitt provarglas så sker det nästan helt tyckt, mycket beroende på att skummet utvecklar sig redan innan vätskan nått glasets botten. Därmed inte sagt att det skummar speciellt mycket och det kompakta beigea skummet som ändå finns försvinner ner ganska fort till en tunn ring.

Jag har medvetet låtit flaskan stå stilla i nära en vecka för att undvika att röra upp eventuellt sediment, men den är ändå grumlig som en hefeweizen.

Doften är vinös och söt. Lite Madeira och vitt Portvin, en del torkad frukt (speciellt ananas och papaya), Det finns en hel del alkohol, som dock aldrig blir vass, och antydan till nötter och nougat.

Smaken är inte alls så söt som jag trodde från doften, den är snarare stramt maltig med lätta rostade/röda toner. Och definitivt lättare. En hel del värmande alkohol, liksom lite julkryddor, torkad frukt, häststall och en gnutta marsipan. Kroppen är medelstor. Eftersmaken har än mer alkohol, men det blir aldrig direkt spritigt. Möjligen finns det ett lätt kemiskt drag som går åt terpentin och lite strävt träighet. Slutet är långt med torkad frukt och russin.

Kolsyran är frisk, de små bubblorna är kortlivade. Vätskan är något kladdig.

Om du letar efter en öl som passar efter julbordet – tänk nötter, chokladpraliner eller varför inte russin och mandlar, så kommer den här att fungera finfint.

Men jag skulle definitivt inte köpa den här för att lagra vidare, det känns som att den redan nått sin topp och sakta men säkert är på väg ner.

Skissbetyg: 3,75. Tillgänglighet: Släpps på Systembolaget 5 december 2015. Pris: 159:90 för 750 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 2012.

3 kommentarer:

  1. Magnus, om denna öl skulle varit med i ett blindprov, vad skulle du gissat på då? Kanske Pilsner Urquell ;)

    SvaraRadera
  2. "När jag häller upp ölet i mitt provarglas så sker det nästan helt tyckt, ..." Fattar bara inte vad det egentligen skulle stå där. Tjockt? Tyst?! Beats me.

    SvaraRadera