2014-12-15

Primátor Unfiltered Lager

Primátor Ležák 11° Kvasnicový heter denna öl hemma i Tjeckien, men i Sverige har den fått namnet Primátor Unfiltered Lager. Pivovar Primátor eller importören Bibendum tror väl att vi har det enklare med engelskan än tjeckiskan. Och kanske har de rätt? Det är hur som helst en ofiltrerad ljus tjeckisk lager på 4,7 %.

Färgen är ljust bärnsten-guld (10 EBC), vätskan är dimmig. Det två fingrar höga skummet är kompakt och vitt, det sjunker långsamt utan att lämna några rester på glaset.

Doften är medelsöt och lite jordig. Blommig humle och lite smör/smörkola. Aningar av kokta grönsaker. Beskan är något lite metallisk.

Smaken är besk och söt. Toner av lemon-lime, smörkola och metall. Lite deg och bröd. Mera citrus än jag väntat mig. Medelstor kropp. Eftersmaken är jordig med lite deg och knäck. Avslutningen har toner av kokta grönsaker och honung.

Kolsyran är kraftig, de stora bubblorna är kortlivade och mjuka. Vätskan är lite kladdig.

Oväntat oren och jordig. Inte riktigt så som jag vill ha tjeckiska lageröl…

Betyg: 2,91. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan december 2014. Pris: 12:90 för 330 ml. Bäst före: 15. 09. 15.

1 kommentar:

  1. Kvasnicový betyder med jäst, ofilterat blir nefiltrovaný. Jag antar att denna är filtrerad och sedan fått en tillsats av död jäst. Därav kanske den orena smaken.

    SvaraRadera