2014-12-03

Riedenburger Martha Krieger Spitzenpilsner

Tysk pilsener på 4,7 % är vad som gäller idag: Martha Krieger Spitzenpilsner från Riedenburger Brauhaus, en öl som är skapad för den svenska marknaden tillsammans med importören Sigva. Den är tillverkad av ekologisk kornmalt och ofiltrerad.

Gyllene (8 EBC) lite dimmig vätska, tre fingrar högt vitt kompakt skum som lämnar en hel del rester efter sig.

Doften är halvsöt och maltig. Toner av franskbröd och en liten aning knäck. Viss beska, hö och sommarblommor.

Smaken är medelsöt och maltig. Nybakat vitt bröd, aningar av deg. Måttlig beska, blommor och lite fruktgodis. Medelstor kropp. Eftersmaken är rätt så jordig med en lätt till medelstor beska, ren sötma och lite torkade blommor. Avslutningen är jordigare med viss kladdighet.

Kolsyran är kraftig, de många medelstora bubblorna är kortlivade. Vätskan är rätt kladdig.

Nu kommer vi till det där med stilar och kommersiell öl. Jag tycker att de ska vara en snabb sammanfattning av vad man som konsument kan vänta sig. Och när det gäller tysk pilsener så förväntar jag mig en väldigt ren öl med en maltbas som ger utrymme för en mycket balanserad men ändå krispig beska. Ja, ”krispig” är en bra sammanfattning i ett ord. Tyvärr blir den här ölen för sötklibbig och jordig för att jag verkligen ska gilla den.

Betyg: 3,05. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan september 2014. Pris: 19:90 för 500 ml. Bäst före: 18.08.2015.

3 kommentarer:

 1. Med tanke på mängden bra pilsener/öl i allmänhet från Tyskland och hur lite av den som finns i Systembolagets sortiment, är det besynnerligt att de ser behovet att speca sin egen produkt (vilket jag antar har skett här). Det känns speciellt onödigt med tanke på hur dåligt den fungerar som tysk pilsener betraktad. Bättre vore att göra Rothaus Tannenzäpfle tillgänglig i större Systembolag. Den finns i beställningssortimentet och har varit listad som "i butik" tidigare på SBs webbsida, dock väldigt begränsat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Rothaus Tannenzäpfle är en av de bästa lageröl jag någonsin druckit så där håller jag med.

   Jag tror helt enkelt att Sigva lyckades komma närmast Systembolages specifikation, som gissningsvis innehöll orden "ofiltrerat" och "ekologiskt". Det är så man vinner hyllplatsen, inte på vilket öl som är godast.

   Radera
 2. Sven-David Svensson9 december 2014 kl. 08:57

  Det är inte de bästa tyska ölen som finns på Systembolagets hyllor så denna var välkommen. De bästa tyska ölen finns i Systembolagets beställningssortiment. Det finns en hel del importörer som har specialiseat sig på tysk öl.

  SvaraRadera