2014-12-14

Centralbryggeriet Folkes Fogdeöl

Vad jag drack från Linköpings Centralbryggeriet tidigt i våras får väl egentligen betraktas som kommersiella prototyper. Jag försökte vara rättvis, och det var faktiskt inga vidare öl. Tack och lov har de förbättrat såväl recept som teknik sedan dess och även om jag inte återkommit till de två initiala ölen så har jag förstått att de nuvarande versionerna är betydligt bättre än då.

Victor och kompani har sedan dess också kommit ut med tre nya öl. En av dem är en en ljus lager på 3,5 %: Folkes Fogdeöl.

Färgen är ljus bärnsten (15 EBC), vätskan klar. Det fingertjocka skummet är kompakt och vitt. Inga skumrester stannar kvar på glaset.

Doften är frisk, lätt och humlig, aningar av citronskal och ren malt med lite rågbröd.

Smaken är lätt. Citronskal och exotisk frukt i bakgrunden. Passerande sötma och småfranska. Lätt ren beska. Lätt kropp. Eftersmaken är kort med sjunkande ren beska med aningar av citrus, sockersötma och antydan till skalkärvhet.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna är långlivade och vätskan är medelmjuk.

Ja, mycket renare och stramare än de jag drack då, men det känns som om den är lite för lätt och ren, det hade varit trevligt om den där lilla kladdigheten i vätskan hade fått bli smak-kropp i stället. Men det här är ett klart steg framåt.

Betyg: 3,25. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln. Pris: 18:95 för 330 ml. Bäst före: 030915.


1 kommentar:

  1. Ett utmärkt gott öl. Litet kraftigare än en lager och för tankarna till hur ölet smakade förr i tiden.

    SvaraRadera