2014-12-07

Brewdog + CAP CAP DOG

Ungefär samtidigt som svenska CAP gick från fantombryggeri till fysiskt bryggeri så fick de ett stipendium från skotska BrewDog. Förutom pengar så ingick laboratorieanalyser av öl och ett tillfälle att gästbrygga ett öl i Ellon. Resultatet blev CAP DOG, en svart IPA på 9 % brygd med cascara-bär.

Färgen är mycket mörkt brun, nästan svart (90 EBC), vätskan klar. Det fingertjocka kompakta skummet är varmt brunt; det sjunker långsamt ner och lämnar massor av rester på glaset.

Doften är humlig och besk-torr med rostade toner av kaffe, lakrits, alkohol, gummi och lätt rök.

Smaken är kraftig och rostad/bränd. Sötat kaffe, lakrits, kakao och alkohol. Aningar av rök och mörk bitter choklad. Växande ren beska. Stor kropp. Eftersmaken är besk med lite citrusskal, fruktig koncentrerad apelsinjuice och kaffe. Värmande alkohol, sötlakrits, kaffe och färska örtkryddor. Avslutningen har toner av kallt kaffe, alkohol och färsk humle.

Kolsyran är kraftig, de många små bubblorna är kortlivade. Vätskan är tjock och något kladdig.

En tjock öl fullpackad med smaker, även om jag nog mer skulle kalla den för en humlad amerikansk stout än en BIPA. Trots tjockheten är den lömskt lättdrucken. God till kraftig hårdost.

Betyg: 3,8. Tillgänglighet: Systembolagets exklusiva nyheter 7 november 2014 (lagerstatus). Pris: 34:90 för 330 ml. Bäst före: 02/09/15.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar