2014-01-26

Valmiermuižža Tumšais

I somras var jag på ett kort besök i Tallinn, där jag hittade fram till ölbutiken Drink Shop.

Jag frågade om de hade någon porter (det är ju Baltikum och allt) och tre flaskor plockades fram ur gömmorna. Mindre än jag trott, butiken fokuserade främst på Belgisk och Brittisk öl.

En av flaskorna var från Litauen Lettland, Valmiermuižža Tumšais som bryggs av Valmiermuižža Alus. Det visade sig vid en närmare inspektion vara en München Dunkel-lager på 5,8 %.

Färgen är rödbrun, vätskan är klar. Det tre fingrar höga skummet sjunker ner utan att lämna några rester på glaset.

Doften är söt och maltig men en hel del knäck och karamelliserat socker. Det finns en tydlig mjuk beska och lite blommighet.

Smaken är genomgående mjuk med torkade röda bär/frukter. Det finns också en mild kontrollerad beska. Aningar av gröna växter. Medelstor kropp. Eftersmaken har en del mjuk alkohol, knäck och torkade frukter. Avslutningen är medelmjuk.

Kolsyran är frisk, de många medelstora bubblorna är långlivade. Vätskan är medelmjuk.

En trevlig öl på alla de sett, men det finns antydan till att malten börjar oxidera till russin-lika toner. Jag borde nog druckit denna min första Litauiska Lettiska öl lite snabbare. Trots det:

Betyg: 3,64. Tillgänglighet: Köpt i Tallinn. Pris: Okänt. Bäst före: 18 DEC 13.

3 kommentarer:

 1. Den är från Lettland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är den. Ändrar omgående. Tack.

   Radera
 2. Förtydligande: Såväl öl som bryggeri har ett namn med ett enda "z med upp och nedvänt tak" i namnet, men jag har råkat på en bugg hos Blogger som jag inte kan göra så mycket åt.

  SvaraRadera