2014-01-12

O'Hara's Christmas Velvet

Dagen innan tjugondag Knut så passar det väl bra med en öl med juletikett? Mmm. O'Hara's Christmas Velvet är en export stout på 6 % från Irländska Carlow Brewing Company.

Färgen är svart (110 EBC), vätskan är klar (tror jag). Det fyra fingrar höga skummet är brunt, kompakt och ojämnt, det lämnar lite rester på glaset efter sig.

Doften har tydliga alkoholtoner och rostad malt. Det finns en viss syrlighet, och den känns ganska tung. Lite torkade frukter, cederträ och kex. Mild ren beska.

Smaken är rostad/bränd med eleganta toner av mörk choklad och pumpernickel. Lite syrliga toner av svartmalt. Medel till stor kropp. Eftersmaken har en del värmande alkohol, besk humle och lite knäck. Den är rätt torr, som de svarta ölen från Irland brukar vara. Om än ren och balanserad är den inte speciellt djup i eftersmaken. Avslutningen har mjuk beska, rostad malt och en lätt ton av trä.

Kolsyran är medelstark, bubblorna är kortlivade och mjuka. Vätskan är tjock men inte kladdig.

En rättfram export-stout: Ren och torr. Helt okej.

Betyg: 3,41. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment julen 2013 (lagerstatus). Pris: 21:90 för 330 ml. Bäst före: 31 03 2015.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar