2014-01-19

BraufactuM Marzus

I höstas fick jag tre flaskor från det tyska bryggeriet BraufactuM från distributören Galatea. Bryggeriet har som filosofi att kombinera det klassiskt tyska med amerikansk ”craft-känsla”. De gör det genom att dels importera ett antal icke-tyska märken, dels genom att själva brygga öl hos moderbolaget Radeberger.

Jag är själv väldigt förtjust i det traditionellt tyska, alltid underskattat här i Sverige, men tycker samtidigt att det är mycket bra att någon rör om i det annars överdrivet konservativa öltyskland.

Först ut blir deras tolkning av märzen, den något maltigare och aningen mörkare lagertypen. Marzus ligger på 5,5 % och har bryggts med lika delar pilsnermalt och karamellmalt, och har enbart humlats med den relativt nya högalfahumlen Hercules.

Färgen är brunröd, vätskan klar. Den är klart mörkare än vad märzen brukar vara. Beige kompakt skum som lämnar lite rester på glaset efter sig.

Doften är maltig och ganska så besk. Lite trevliga deg-toner.

Smaken är söt med massor av karamell/knäck. Den är väldigt maltig med en ren beska. Medel till stor kropp. Honung i den ganska korta eftersmaken. Det övergår till en mer konstgjord honungssmak i slutet där det också finns en rejäl beska.

Bubblorna är stora, kolsyran stark som den ska vara i en lager. Medelmjuk beska.

En mycket trevlig märzen som har tydliga klara smaker men som ändå har ett visst djup och en utmärkt balans. Och bryggeriets ambition att blanda nya och traditionella tankegångar tycker jag absolut har lyckats här.

Betyg: 4,24. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment september 2013 (lagerstatus). Pris: 59:40 för 650 ml (denna flaska var ett varuprov).Bäst före: 2014-11-30.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar