2014-01-28

A. Le Coq Porter

Den andra ölen från sommarens Estlandsresa kommer från Estland: A. Le Coq Porter från A. Le Coq. En baltisk porter på 6,5 %

Färgen är djupt brun-röd (90 EBC), vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är beige och mycket kompakt. Det sjunker långsamt och lämnar en del skumrester på glaset.

Doften är maltig och rostad med lite syrliga toner. Kakao, knäck och en aning kaffe. Mild ren beska.

Smaken är lätt, speciellt om man betänker styrkan. Ren beska, rostad malt (men inte bränd). Massor av knäck och en lätt sötma. Men jag hittar också störande, lätt oxiderade toner av blöt papp och blött läder. Lätt till medel kropp. Det är lite mer sötma i eftersmaken, jag noterar lite brunt farinsocker, knäck och lite maltsyra. Det korta slutet är dammigt.

Kolsyran är lager-stark, de stora bubblorna är kortlivade. Vätskan är medelmjuk.

Ingen speciellt bra porter, bara aningen över ”average”. Det känns som att det här är en öl jäst som en lager. Någon som vet?

För flera år sedan såg jag ett erbjudande på en Finlandsfärja att köpa en låda med 12 halvlitersflaskor för ett bra pris. Jag funderade på om det skulle vara något att köpa hem och lagra, och hade lite svårt att släppa tanken. Men bara någon månad efter bäst-före så känns den här redan lätt passerad. Det var nog tur att jag insåg att jag inte skulle orka släpa på den där lådan, då.

Betyg: 3,08. Tillgänglighet: Köpt i Estland. Pris: Okänt. Bäst före: 22.11.13

3 kommentarer:

 1. De där oxiderade tonerna i form av blöt papp, är det de som viskar om att den redan passerat ett bäst före drickdatum, att den inte lämpar sig för mer lagring?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Det är möjligt att de bryts ner eller blir överröstade av annat senare, men jag skulle inte satsa speciellt mycket på det.

   Radera
 2. på grund av återkommande spam-angrepp på franska har jag stängt av kommentering av denna artikel.

  SvaraRadera