2014-01-11

Öppen ölproving - 6 klassiska ölländer


Så här såg det ut i programförklaringen till dagens ölprovning på De Klomp:
Nedslag i ölhistorien, både i tid och plats under ledning av Magnus Bark. Vi provar 6 öl från 6 länder. Alla med sin specifika smak, karaktär och historia.
Jag var, när vi satte titeln, inte helt säker på vilka de länderna skulle vara. Men efter en del funderande hamnade följande lista på mitt anteckningsblock:
  • Tjeckien
  • Tyskland
  • Belgien
  • England
  • Danmark
  • USA
Så var det bara att med hjälp från ölboss Bobo att plocka ihop en lista. Det gick väl rätt bra:
  1.  Praga Premium Pils är, ja, en helt vanlig tjeckisk pils. Jag pratade här en hel del om pilsner-revolitionen som svepte över Europa under andra halvan av artonhundratalet, något jag kom att återkomma till flera gånger från olika perspektiv. 
  2. Den andra ölen blev än mer historisk eftersom det är en ovanlig stil som nästan dött men fått en renässans: Gose, den tyska syrliga saltade alen. Ölen var traditionellast möjlig: Ritterguts Gose
  3. Belgarna hade sin beskärda del av pilsner de med under 1800-talet, men som i inget annat land lyckades man bevara det lokala, traditionella och samtidigt utveckla dem. En sådan stil, nyare än många tror, är trippel. Här i from av den strama lätt kryddade och ganska torra Gouden Carolous Tripel med sina väl dolda 9 %. 
  4. Över till England, ett annat land där pilsnern inte blev standard-ölen förrän ganska nyligen; deras bryggeri var redan färdig-industrialiserad vid den här tiden. Och vad representerar detta land bättre än en mjuk, elegant, småsöt och rostad porter? Nä. Så därför drack vi Samuel Smith Taddy Porter!
  5. Danmark fick förtjäna sin plats tack vare de vetenskapliga genombrott som gjorde det enklare att brygga öl. Men i stället för en vanlig dansk lager så blev det en öl i amerikansk stil från ett fantombryggeri, allt typiskt för den moderna tidens bryggerier: Ugly Duck Miami Vice APA från det interna fantombryggeriet hos Indslev. Ölen på måttliga 4,8 % hade bismaker av gummi och vita apelsinskal som jag inte helt uppskattade. Men humle, det fanns det.
  6. Sist ut och tyngst: De amerikanska nya bryggerierna representerades av Stone Sublimely Self-righteous Ale, en svart IPA på 8,7 % och 90 IBU. Stor, tung, tuff, besk, bränd. 
Inför provningen var vi lite oroliga för publiktillströmningen, eftersom de senaste veckornas provningar lockat drygt tio gäster.  4 anmälda på Facebook-arrangemanget. Hm, vi dukade fram för 12 gäster.

När porten öppnade välde det fram förväntansfulla besökare, jag tror det blev knappt 30 när alla kommit, trots att vi själva tvekade inför temat som kanske lät lite oinspirerat. Tack för att ni dök upp! Men samtidigt en liten bön till er som använder Facebook: Klicka gärna att ni kommer till en provning, dukningen går mycket fortare då.

Den viktiga handuppräckningen var lite ojämn idag, och jag hade svårt att avgöra om det var gose eller BIPA som vann.

Kommande provningar: 
  • 18 januari – Först till kvarn…, ett mycket annorlunda upplägg som Bobo håller i: De sex första i kön till provningen får vardera välja ett av de påkopplade fatölen som får vara med i provningen. Vi vill redan nu poängtera att det är förbjudet att campa på trottoaren! Facebookarrangemang.
  • 25 januari – Barley Wine. Bobo har köpt en bok i ämnet, så här blir det påläst, starkt, sött och lyxigt! Facebookarrangemang
  • 26 januari – OBS specialprovning – Ost & öl med Petter från De Klomp och med Lena från Norins Ost. Provningen kommer att fokusera på mörka öl i kombination med ostar. Söndag klockan 16:00, förköp à 450:00 finns att köpa i Norins butiker.  Facebookarrangemang.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar