2014-01-03

Inför hembryggar-SM


Det händer saker även utanför bloggandet. Som Svenskt Mästerskap i Hembryggd Öl 2014.

Jo, det kändes som väldigt fjärran när det började pratas om att arrangera det i Linköping, men nu känns det lite nervöst nära, 5 april.

Jag sitter i den lilla grupp som har hand om det som många främst förknippar med SM, Folkets Val där publiken röstar på utställda öl. Mötena har varit många och diskussionerna ännu fler, framför allt om den viktiga uppdelningen av öl i olika klasser. Vi kom till slut fram till att börja från noll, och fokusera på upplevelsen för besökarna snarare än för utställarna. Och i och med det ta bort den uppdelning som funnits i flera år; lager, ale och speicalöl. Och även det specialpris för lågalkoholöl som infördes 2013.

Speciellt ”specialöl” upplevde vi som problematisk. Dels har den funnits för att ge de öl som haft en mer måttlig alkoholhalt en större chans att få pris, dels för att man upplevde att öl med kryddor, okonventionella tillverkningsmetoder eller andra experiment tagit fokus från de klassiska, stiltrogna bidragen. De som vi domare uppskattar så mycket.

Men vi började om, väl medvetna om att vi därmed riskerade att dra på oss kritik för att slå sönder en invand uppdelning och en möjlighet att jämföra olika års resultat.

Vi funderade över det här med stil och riktighet. Om man är intresserad av den typen av bryggning så har man domartävlingen i SM, där ölen dissekeras under kontrollerade former av erfaret utbildat folk. Så det behövde vi inte bry oss om.

Att publiken i vår erfarenhet gärna gillar stora, kraftfulla och starka öl som skriker högt var något vi också funderade över. Även mer balanserade brygder ska ha chans. Och det här med ett pris för lågalkoholöl är något vi också uppskattade från SM i Eskilstuna.

Lösningen på våra problem hittades i en låda med barn-färgkritor.

Det blir fyra klasser, helt uppbyggda på alkoholhalt. För att undvika associationer till skatteklasser och liknande så kommer de att få namn efter färger. Det underlättar också för röstandet och rösträkningen.

Komplettering: De exakta gränserna är här bara att se som indikationer. De kan komma att ändras när vi vet hur de öl som ställer upp grupperar sig. Vi vill inte ha någon klass för stor eller för liten. De siffror som syns nedan bygger på de listor vi haft från tidigare SM så någon relevans bör det finnas i dem. 
  • Gul (0-3,5%) 
  • Grön (3,6-5,5%) 
  • Blå (5,6-7%) 
  • Röd (7-**%) 
Röstning kommer i år att kunna göras på papper som tidigare år, men också via internet/mobil/surfplatta/dator. Mycket arbete har lags ner av mina kollegor i gruppen för att få fram en lättanvänd stabil lösning.

Så har vi tänkt oss det hela.
Mer information om SM hittas på Linköpings Hembryggares hemsida.

Välkomna till Linköping i april, både besökare och utställare!

6 kommentarer:

  1. Ok, spännande. Får utvärderas efteråt så klart. Tror dock att det kommer vara många deltagande i den röda kategorin och att det kommer behövas en kategori till från 9 aöt 10% och uppåt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst ja, nu missade jag en viktig detalj. Får komplettera.

      Radera
    2. Ok, den kompletteringen låter bra. Känns som ni tänkt flera varv på detta!

      Radera
  2. Tycker det låter som ett vettigt upplägg!

    SvaraRadera
  3. Var kan man läsa resultaten från tävlingarna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Resultaten ska publiceras på Svenska Hembryggareföreningens hemsida. Recepten på de vinnande brygderna ska sedan allteftersom publiceras i tidningen Hembryggaren.

      Radera