2014-01-02

S:t Eriks Rauchbier

Bild: S:t Eriks Bryggeri
S:t Eriks Bryggeri går vidare i sitt utforskande av klassiska ölstilar, med en liten twist: Rauchbier är en rököl med rötterna i Franken, men i stället för den klassiska rökmalten från Weyermann i Bamberg har man använt rökt malt från Mackmyra Whisky. Alkoholhalten är 5,5 %.

Färgen är mörkt brun (70 EBC), vätskan är klar. Det fingertjocka skummet är beige och kompakt. Det sjunker långsamt utan att det blir speciellt mycket rester på glaset.

Rök dominerar doften, mer som chark än skogsbrand. Italiensk salami är det som jag främst kommer att tänka på, men också skotsk whisky. Salt och aningar av eneträ och sjögräs. Den är tyvärr lite vass.

Smaken startar med en lite oväntad chokladton. Så dyker det upp  salta rökiga smaker. Chark, åter igen mest av dansk-italiensk salami och ölkorv. Röken sjunker undan efter ett tag, och i stället kommer dammig brun malt. Den känns genomgående lite obalanserad och skev. Medelstor kropp. Eftersmaken har dova toner av rök, torkade blommor och skogsbrand. Avslutningen är dammig med lite öppen-spis-rök.

Kolsyran är mild, de långlivade bubblorna är små, Vätskan är medelmjuk.

Nja. Obalanserad och rätt torr, den här ligger en bra bit bakom originalen från Franken.

Betyg: 2,84. Tillgänglighet: Systembolagets ordinarie sortiment sedan december 2013. Pris: 24:20 för 330 ml. Bäst före: 2014-08-13.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar