2014-01-04

BrewDog Cocoa Psycho

Av de fyra öl som fanns i vinterns mixpack från BrewDog har jag tidigare druckit och recenserat två: Dead Pony Club (recension) och Jack Hammer (recension). Två kvar, alltså.

Den ena av dem är en russian imperial stout på 10 % som bryggs med kakaobönor, kaffe, vanilj och lagrats med ek-kuber: Cocoa Psycho.

Färgen är kolsvart (120 EBC), det fingertjocka skummet är mörkt brunt, hållbart och kompakt. Det lämnar en del rester efter sig på glaset.

Doften är djup och komplex. Vanilj, kaffe (massor av kaffe), rökt salami, lakrits, ekträ, mörk choklad, torkad frukt och inlagda oliver. Ingen märkbar alkohol.

Smaken är stor, rostad, söt och mjuk. Vanilj, kaffe, knäck och lätt syrlighet. Lite ek-iga källartoner. Röda bär och apelsinskal i bakgrunden. Beskan är såväl blommig som citrus-ig, den är ganska kraftig men får finna sig i att hålla sig bakom de massiva maltsmakerna. Knäck-tonerna kommer och går. Stor kropp. Eftersmaken är något sötare med lätt kryddiga toner av muskotnöt och kryddpeppar. Kaffe med grädde, krut och apelsinchoklad. Det långa slutet är torrt och rostat.

Kolsyran är lätt, de få små bubblorna är friska. Vätskan är ordentligt tjock och lite kladdig.

Jag är ofta skeptisk mot den här typen av öl, jag tycker sällan de ger de massiva upplevelser som jag tycker man kan kräva av dem. Men den här gör det definitivt, den är både stor och djup utan att bli jobbigt tung eller alkoholig.

BrewDog har genom åren visat att de inte räds de stora ölen. Det har inte alltid resultatet blivit helt lyckat, men den här funkar faktiskt. Dessutom är det den enda öl som hittills lyckas stå upp mot den mörka chokladkaka med kanderad grapefrukt som jag på chans köpte i Tallinn.

Betyg: 4,01. Tillgänglighet: Som en del av ett mixpack, i Systembolagets ordinarie sortiment sedan december 2013. Pris: 99:60 för 4×330 ml. Bäst före: 22/10/18 (Batch 253).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar