2014-01-16

Little Valley Stoodley Stout

Kvällens öl blir brittisk och mörk: Stoodley Stout från Little Valley Brewery i Yorkshire. Det är en engelsk stout brygd med såväl vetemalt, havre, rörsocker och apelsinskal. 4,8 %.

Färgen är mörkt brunröd, som en porter (80 EBC), vätskan är klar. Det finns en del jäst på flaskans botten. Skummet är två fingrar högt, beige och ojämnt. Det lämnar en del rester på glaset.

Doften är söt och maltig med massor av rostade (men inte brända) toner. Mjölkchoklad, havregrynsgröt, milt kaffe och en liten aning mint. Lätta beska toner i bakgrunden.

Smaken är lätt och maltig, rostade toner, lite kaffe och mörk kakao. Den är mjuk med bara en lätt sötma. Full kropp, vilket är imponerande för en öl under 5 %. Eftersmaken har en del lätta toner av rök och kokos, och en viss fruktig beska. Spannmål och en aning knäck i slutet.

Kolsyran är mjuk, de medelstora bubblorna är kortlivade. Vätskan är mjuk och krämig.

En trevlig och lättdrucken stout. Den lanserades samtidigt som Porterhouse Plain Porter (recension) på Systembolaget och även om båda är ”bättre än bra” så är ingen av dem ”fantastisk”.

Betyg: 3,7. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan december 2013. Pris: 17:20 för 330 ml. Bäst före: NOV 2015.

3 kommentarer:

  1. Välformulerad och bra recension. Precis. Kan dock tycka att betyget är lite, lite snålt. Personligen skulle jag lägga den närmre en 4:a än en 3,5:a. Betygsskalan är dock din i detta fallet, så du har egentligen så klart "rätt".
    Angående ölet i sig så hade jag inte haft något emot om alkoholhalten varit aningen högre. Fascinerande "väldold" alkoholsmak för en stout enligt mitt tycke. Borde fungera fullgott som introduktion för de som drar sig för de mörka ölsorterna tänker jag. Tyvärr makalöst trist etikett.

    Tack för en bra sida.

    SvaraRadera
  2. Väldigt positivt överraskad av denna. Skulle nog även som ovanstående snarare sätta iaf en 4/5. En kul doft och smakresa!

    SvaraRadera