2014-01-04

Ilkley Holy Cow

Det har kommit en ny generation bryggerier i Storbritannien, precis som det har gjort här. Men de är rätt konservativa på öarna, så det har tagit mer tid än jag hade trott för 10 år sedan.

Ett av bryggerierna som nu också kommit till Sverige är The Ilkley Brewery från Ilkley i Yorkshire. Holy Cow är en milk stout med tranbär på 4,7 %. Det är Great Brands som fått hit bryggeriet.

Färgen är mörkt brun-röd, vätskan är klar. Det beigea skummet är två fingrar högt, det sjunker rätt fort ner till en liten ring.

Doften är frisk och rostad, betydligt torrare än vad jag väntat mig. Träkol, kaffe och lite maltsyra. Den är mycket balanserad.

Smaken är söt-besk-syrlig, även här är det balans som gäller. Lite anonyma fruktsmaker skapar ett visst djup. Mjuka rostade toner, aningar av kola och granatäpple. Medelstor kropp. Eftersmaken har växande ren sötma, inte alls så där tjock som laktos brukar vara. Svart kaffe och örtig beska. Avslutningen är något rökig, medelsöt och aningen torr.

Kolsyran är mjuk, de många mycket små bubblorna skapar skum i munnen. Vätskan är medelmjuk och något lätt.

Som väntat från britterna, en lättdrucken och trevlig öl, även om såväl mjölksockret som tranbären var beskedligare än vad jag hoppats på: Ikväll saknar jag Left Hand Milk Stout lite mer än jag brukar göra.

Betyg: 3,71. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter november 2013 (lagerstatus). Pris: 24:90 för 500 ml. Bäst före: 12/14.

1 kommentar:

  1. Visst är det så att Left Hands Milks Stout sätter både riktning och gräns. En mycket trevlig Milk Stout som Ilkley har en bra bit upp till.

    SvaraRadera