2014-01-05

Krušovice. Glas vs. glas. vs. glas!

Jag har dragit på det här inlägget ett bra tag. Hur ska jag utföra detta test för att få det perfekt? Hur ska jag få fotografierna att göra verkligheten rättvisa? Hur ska verkligheten se ut? Hur ska jag dricka? Orka?

Men så insåg jag att om jag inte gör det nu så blir det inte av. ”Att låta det perfekta bli det godas fiende” och det där. Därför är bilderna och ljuset inte riktigt så jämnt som jag skulle vilja.

Det handlar om glas. Glas för tjeckisk pilsner.

Ölen är Krušovice Imperial, en ljus 12° på 5 %. En klassiker i svenska ölkranar.

Jo, ni vet. Precis som att jag som började dricka öl under tidigt nittiotal präglats på det brittiska hade de svenska ölnördar som var före mig präglats på den tjeckiska pilsnern.

Men det här testet handlar om ölglas. Tre olika, som alla anses speciellt lämpade för öltypen i fråga:


Från vänster till höger:

En sejdel med raka kanter. Just det här exemplaret kommer från Paulaner och gjordes som reklam för deras tält på Oktoberfest 2006, men jag har på bilder sett exakt samma glas med annat tryck användas på Krušovice-krogar i Tjeckien.

Så ett svängt glas på fot som tagits fram av ölmärkets ägare Heineken för den svenska marknaden. Bland annat var entreprenören Pelle Stridh från ℅ Hops med och designade, det har sedan handblåsts på Skruf Glasbruk. Processen dokumenterade på Resan till det perfekta glaset. Jag fick ett glas tillsammans med ett antal sidor beskrivning av hur genomtänkt det är.

Till sist en mer klassiskt tysk pilsnerpokal som jag fick från Krušovice/Heineken inför SB&WF 2011.En småirriterade detalj med det är att logotypen på baksidan både är etsad och tryckt, och trycket håller på att flagna. Ser inte snyggt ut.

Jag kommer för enkelheten att kalla dem för 1, 2 och 3 i resten av texten.

Ölen är alltså Krušovice Imperial från halvlitersburkar, brygda 10 juli 2014 2013, jag köpte dem för ungefär en månad sedan.

När jag fick glas 2 på posten kom jag genast på tanken att testa dem mot varandra. Samt mot det glas som jag tror att man skulle få ölen i på hemmaplan.

= = =

Jag försökte att hälla upp ölen på samma sätt, så fort efter varandra som det gick. Kraftfullt mot glasets botten, så mycket det gick tills skummet riskerade att rinna över.


Rent optisk så tyckte jag att det bubblorna i skummet blev minst i 2, störst i 1. Det sjönk snabbast i 1, jämnt skägg mellan de två andra.

Någon minut senare, när jag fyllt på med lite öl, så ser jag att skummet sjunkit mest i 1, minst i 3. Snyggaste resterna på glaset blev det i 2.

1

2

3
Skumresterna kan ni få en uppfattning om på bilderna.

Över till doften! Den var såklart väldigt jämna mellan glasen, det är ju trots allt samma öl. Men jag noterade ändå en del skillnader:
  1. Sött. Mjukt. Tjeckiskt med en urskiljbar smörighet.
  2. Brödigt maltig, lätt och rätt så besk.
  3. Lite jolmig och svagare än de andra. Plåtig.
Smaken krävde en del av mina smaklökar. Jag drack rumstempererat kranvatten mellan klunkarna från de olika glasen.
  1. Frisk! Mjukt lättdrucken. Lite blommig.
  2. Inte lika fräsch, här fanns klor och mineraler som inte fanns i de andra.
  3. Neutral, lite tråkigare men med en aning starkare beska.
Sista testet blev hur ölen kändes i munnen, bubblor och kolsyra är viktigt i den här typen av öl.
  1. Små, kraftiga bubblor. Kanske lite lättare kolsyreupplevelse än i 3.
  2. Avsevärt lättare kolsyra än i de andra, men de levde längre i munnen.
  3. Stora kortlivade och ganska vassa bubblor. Mest kolsyra.
= = =


Är 2 verkligen ”Det perfekta ölglaset” som var målet för projektet? Det var frågan jag ställde mig när jag fick det i min hand.

Svaret för den här ölen, för mig, just nu är ”Nej”. Det blir slaget av den klassiska sejdeln på alla viktiga punkter.

Det är ett trevligt glas som ligger bra i handen, det är tungt och upplevs som lyxigt. Men jag föredrar min tjeckiska pilsner i sejdeln.

Problemet med den här typen av glas-test är att det är omöjligt att göra ”blint”, den fysiska upplevelsen för såväl händer som ögon och mun spelar in lika mycket som hur det doftar, smakar och känns.

Eller är det kanske just det som ett glas-test går ut på?

2 kommentarer:

  1. Trevligt att läsa, och roligt resultat, coolt att du fått tag på öl ifrån framtiden med ;)

    SvaraRadera