2010-11-19

William Brothers Seven Giraffes

Willian Brothers i Alloa, Skottland är kända för att dels ta upp antika och historiska ölrecept, dels för att brygga traditionella brittiska öl med i en lite egen tolkning. Seven Giraffes är ett exempel på de senare; I grunden något slags ESB som bryggts med 7 maltsorter och förutom en massa färsk humle fått smak av fläderblommor och citronskal. Alkoholhalten är 5,1%.

Om mitt trivia-minne inte sviker mig kommer namnet från en figur i en av bryggarnas barns böcker.

Doften är friskt besk med en hel den färska humletoner, delvis med amerikanska citrus-toner. Lite sött maltiga toner med lite frukt och blommor.

Färgen är guld (16 EBC) och vätskan är klar. Det fingertjocka skummet är vitt och luftigt. Lite skumrester blir kvar på glaset när det sjunker ner.

Smaken är söt och lite jordig. Lite blommiga toner och en sakta växande, ren beska. Färska medelbeskahumletoner av kåda, tall och gröna äpplen. Beskan mildras något i eftersmaken och ger plats åt fruktiga toner av fläderblomsaft, gröna äpplen och kokos. En lätt efterbeska och en torr aning av gröna bananer i slutet.

Kolsyran är stark, närmast lagerlik. De små bubblorna är friska. Vätskan är något lätt.

En god, intressant och egensinnig tolkning av den engelska blond ale-stilen, så mycket bättre än de fläderlager som fanns tillfälligt i somras. Visst finns det frukt och blommor här, men de är bara kompletterande smaker i bakgrunden, de dominerar inte.

Betyg: 3,85. Tillgänglighet: Systembolagets strategiska nyheter oktober 2010 (lagerstatus). Pris: 23:90 för 500 ml. Bäst före: MAR 2012.

3 kommentarer:

  1. Roligt att någon mer än jag tyckte om den! Ett fint tillskott i ordinarie sortiment

    SvaraRadera
  2. Sorry, jag tyckte den var tråkig och utan märkbar karaktär...

    SvaraRadera
  3. I våras drack jag Good Times som är en snarlik öl från samma bryggeri, men den tyckte jag var lite överdrivet fruktig.

    SvaraRadera