2010-11-12

Slottskällans Blåkulla Påsköl 3,5%

Om någon skulle be mig sammanfatta det unika med Ofiltrerat kanske svaret skulle bli något i stil med ”Jag är helt fel ute ibland”. Som nu: Det är november och jag dricker en folk-påsköl. Tack till Thorild som tog med flaskan från Uppsala tidigare i höstas!

Blåkulla Påsköl 3,5% från Slottskällans Bryggeri… Det är i alla fall vad som står på etiketten, men jag tror inte riktigt på det. Nyckeln är datummärkningen: På Slottskällan-öl sitter den på etiketten, är gjord med bläckstråleskrivare och uppdelat på månad-år på ena raden och produktionskod på andra. Men på den här flaskan är datumet tryckt med blåckstråle på kapsylen i två rader; datum och ett klockslag.

De andra öl jag sett med denna märkning kommer från Åbro, Vimmerby.

Hmmm.

Åter till ölen. Enligt etiketten är den bryggd med 66% Münchener-malt. Humlesorterna är Northen Brewer, Saaz och Hersbruker.

Doften är torr och lätt rostad. Vissa toner av metall och blod. Lite gammaldags tvål, hö och lite rågbröd.

Färgen är mellan kopparröd och brun (37 EBC). Det fasta tre fingrar höga skummet är beige, det sjunker långsamt och lämnar en hel den rester på glaset.

Smaken har en del rostade toner, lite vetemjöl, karamelliserat socker och lite jäsande deg. Aningar av kanel och enris. Det finns en aningen unken, lite trött sötaktig smak som får mig att tänka på havregrynsgröt och gammal malt. Den metalliska tonen från doften dyker även här tillsammans med den neutrala lätta beskan. Eftersmaken är ganska mild med viss sötma och röaktig malt.

Kolsyran är mild, bubblorna små och mjuka. Vätskan är något kladdig.

En rätt trött öl som inte riktigt håller ihop. Och var kom den konstiga järn-smaken från?

Betyg: 2,85. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln. Pris: Gåva (vill minnas att den kostade 16-17 kr). Bäst före: 21 FEB 2011.

1 kommentar:

  1. Tycker allting Slottskällan brygger har en obehaglig metallsmak.

    SvaraRadera