2010-11-11

Brooklyn East India Pale Ale

Britterna har ju bryggt amerikansk-inspirerad öl ett tag nu. Likaså åt andra hållet, och det här är ett exempel: New Yorks största bryggeri Brooklyn Brewery har här gjort en öl på engelsk malt och engelsk och amerikansk humle inspirerad av det tidiga artonhundratalets exportstil India Pale Ale. Alkoholhalten är 6,9%, OG 1068, beska ungefär 60 IBU. Det är en av deras 6 fasta ölsorter.

Doften är kraftigt humlig med en medelstor beska. Rejält med citrustoner; grapefrukt, limeskal. Oljiga toner av kåda och tallbarr. I bakgrunden lite kemiska toner och rengöringsmedel.

Bärnstensfärgad klar vätska (25 EBC). Fingertjockt varmvitt skum. Lite skumrester på glaset.

Smaken är något torr och mycket välhumlad. Medelstor beska. En hel del feta humliga smaker (tallkåda, olivolja, lite ost) och en liten aning smörkola. Kroppen är låg till mediumstor. Jag hittar lite mild fruktig sötma. Torra beska toner med lite svarta vinbär, eukalyptus och en lätt syrlighet i bakgrunden. Eftersmaken är torr och fruktig (gröna bananer, kiwi) med lite kryddor i bakgrunden, mestadels timjan och anis liksom en aningen vass beska.

Kolsyran är medel till mild, de många små bubblorna är lätta på tungan.

Jag förstår ungefär vad Brooklyn är ute efter, och jag kan tänka mig att Garrett Oliver suttit och läst på en hel del om klassiska IPA-recept. Men i den här har de använt för mycket amerikansk citrus-smakande humle, och den tar över helt utan att ha den där lilla extra sötman i botten som hade behövts för att balansera upp den lite mer. Trots det en mycket intressant IPA.

Betyg: 3,5. Tillgänglighet: Systembolagets strategiska nyheter oktober 2010. Pris: 22:90 för 355 ml. Bäst före: JUL 2011.

1 kommentar:

  1. Precis enligt ritningen: du tycker att den saknar lite kropp, jag tycker att den är angenämt torr! :)

    SvaraRadera