2010-11-28

Mora Guld-Pilsner

För någon vecka sedan kom frugan hem med en trio svenska mikrogbryggda folköl från den lokala Hemköp-butiken. Kul!

Den första av dessa öl blir Guld-Pilsner från Mora Bryggeri. Stilen är tjeckisk pilsner och alkoholhalten, föga förvånande, 3,5%.

Mora Bryggeri ja. Minns jag rätt är det en familj som startade ett bryggeri med läsktillverkning på sin gård i Moratrakten. Jag minns att man hörde en del om dem för sådär 5-10 år sedan och de var alltid trevliga att prata med på SB&WF. Sedan slutade de ställa ut, jag tror de koncentrerade sig mer på sina läskedrycker, tillverkade efter gamla recept som de fått med när de köpte namnet. För två år sedan drack jag en skvätt av deras starköl-Guld-Pilsner och det var en ganska jobbig upplevelse, en av de mest diacetyl-skadade öl jag någonsin druckit.

Lite märkligt att den här ölen inte alls nämns på deras hemsida. Fast jag gillar verkligen etiketten; så här såg en normal öletikett ut för 100 år sedan. Klassiskt!

Doften är torr med en del (blommig) humle och aningar av smörkola samt en frisk beska. Svaga men märkbara kemiska/metalliska toner i bakgrunden såväl som lite spannmål.

Färgen är guld (15 EBC), vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är varmvitt; det sjunker långsamt ner och lämnar lite skumrester på glaset och en tjock ring runt ölet.

Smaken är skarp med snabbt passerande beska smaker, lite smörkola/margarin och spannmål. Kroppen är mycket svag, smakerna är mycket torra och o-söta, närkast vasst astringenta. Eftersmaken är mild/svag med toner av kornmalt och en ganska neutral beska med en syrlig aning av lime och lösningsmedel.

Kolsyran är mycket stark och vass. Massor av stora bubblor. Tack och lov varar de inte speciellt länge i munnen. Vätskan är lätt.

En öl som ibland blir närmast obehaglig att dricka. Stickig, både i smak och känsla.

Betyg: 2,6. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln. Pris: 16:90 för 330 ml. Bäst före: 23-02-2011.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar