2010-11-29

Gösser Dark Beer

Det är bara att fortsätta försöken att tömma skafferiet… I kväll blir det Gösser Dark Beer, en München dunkel på 4,5% från Brau Union Österreich. I hemlandet Österrike går den dock under namnet Gösser Sitftsbräu.

Gösser ja… Jag har ett visst nostalgiskt förhållande till detta ölmärke. Inte direkt på grund av någon after ski i alperna, snarare för att den ljusa varianten var premiumölet (tillsammans med John Bull Bitter) hos den pizzeria i Linköping jag och mina kompisar brukade hänga på för sådär 10-15 år sedan. På den tiden var det Åbro som licenstillverkade Gösser i Sverige.

Doften är maltig och rostad, närmast torr: Kaffe med mjölk, lite nötter och en nästan övertydlig ton av tyskt rågbröd. Lite beska toner i bakgrunden.

Färgen är mörkt varmt brun, vätskan är klar. Det fingertjocka skummet är beige och kompakt. Mycket lite skumrester blir kvar på glaset.

Smaken är torr och uppfriskande med en hel del rågbröd/kavring och söta toner av nötter och kola. Eftersmaken är något torr med rena beska smaker, en aning kakdeg och lite mörk-malt-syrlighet.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna mycket friska. Vätskan är lätt.

Den här tyckte jag var torrare och friskare än andra Dunkel som jag druckit. Mycket lättdrucken.

Betyg: 3,75. Tillgänglighet: Systembolagets strategiska sortiment oktober 2010 (lagerstatus). Pris: 11:90 för 330 ml. Bäst före: 08.2011.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar