2010-11-13

Fuller's London Porter

Här har vi en sån här öl igen. En riktig klassiker med hyfsad distribution som funnits ”jämt”. Jag är rätt säker på att jag druckit den på såväl flaska som från keg och cask. Flera gånger. Jag gillar ju engelsk porter och det här är som sagt en klassiker…

Men jag har uppenbarligen inte recenserat den. Hög tid nu när Systembolaget tagit in den på burk! London Porter är en engelsk porter på 5,4% från engelska Fuller's.

Den ganska milda doften är syrlig-söt med toner av mörk choklad, besk humle, rostad malt och aningar av röda bär och gröt.

Färgen är brunsvart med en brun kant (80 EBC). Vätskan är klar. Det tre fingrar höga skummet är ljusbrunt, mycket kompakt och hårt. Det lämnar en hel del skumrester på glaset.

Smaken är rostad och något torr. Jag hittar toner av inte alltför bitter choklad, milt kaffe och en svag ton av rostade nötter. Det finns en behaglig malt-syrlighet som växer allteftersom i eftersmaken som också adderar en elegant sötma. I bkagrunden finns kokos, choklad, grädde och en aning vanilj.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna är mjuka. Vätskan är också mycket mjuk; det känns nästan som att dricka en öl med kvävepatron i.

En riktigt god engelsk porter som har allt som jag vill ha i en sån här öl: Massor av samverkande smaker och hög drickbarhet. Världsklass!

Betyg: 4,45. Tillgänglighet: Systembolagets strategiska sortiment oktober 2010 (lagerstatus). Pris: 19:90 för 500 ml inklusive pant.

5 kommentarer:

 1. Bolagets Bästa BurkBärs!

  SvaraRadera
 2. Fullers London Porters comeback i Systembolgets sortiment var vekligen efterlängtad. En av Systembolagets bästa portrar när den fanns sist. På grund av tidsbrist så har jag inte provat den än men det kommer. Hit intills så har jag aldrig blivit besviken på ölen från Fullers.
  PS
  Den lär värma gott nu i höstrusket.
  DS
  Ölhälsningar
  Sven-David Svensson
  Lund

  SvaraRadera
 3. Black lion/Norrköping har fullers porter som rela ale nu 2010-11-20

  SvaraRadera
 4. Bästa porter. En favorit.

  SvaraRadera
 5. Ja! Har inte provat den förrän nu, och tycker den smakar riktigt gott! Burk? Ja faktiskt, och S:t Peters Stout (oval) får sig en dust. Fan va kul!

  SvaraRadera