2010-11-27

Svenska Ölfrämjandets Julölprovning 2010

I eftermiddags var det så dags för årets julölprovning med Svenska Ölfrämjandet. Liksom 2009 höll östgötasektionen till på anrika Broadway Konditori i Norrköping. Av någon anledning som inte analyserats än var det märkbart färre deltagare än tidigare år. Tråkigt.

Det hade bestämts att vi i år enbart skulle prova de svenska. Dels för att det helt enkelt annars blev för mycket, dels att vi trots allt är Svenska Ölfrämjandet. De importerade får våra vänner i EBCU ta hand om.

Och ölen dracks, saker noterades i det småklumpiga plottriga protokollet. Och jag funderade mer och mer på en liknelse.

Det kom att handla om ett löparlopp.

Tänk er ett lopp som ska avgöras av en bunt domare vid målet. Resultatlistor ska sedan publiceras. Problemet är bara att de olika deltagarna inte är överens om vad loppet ska gå ut på. Domarna har fått vet att de ska ta fram den bästa löparen, utan att veta vad det ska innebära. Inte ens målets plats är de överens om.

Startsignal. Löparna ger sig iväg. En del anser att målet är över efter 200 meter tartanbana. Andra ger sig iväg på ett maratonlopp. Ytterligare några ger sig ut på ett hårt terränglopp. Några börjar hoppa häck och en löpare spänner på sig rullskidor och rullar iväg.

Domarna känner sig lite förvirrade, såklart. Många tar fram tidtagaruren och ställer sig på något slags mållinje. Andra tittar mer på löparnas steglängd och stil. Några tittar i stället på löparnas klädsel och skoval. Och ett par försöker i stället se vilken löpare som har bäst hejarklack. Allt i stor hast och med massor av löpare.

När så resultatlistorna når allmänheten är rubriken ”Vem var bästa löpare?”. Hur man ska tolka resultatlistan är i det närmsta omöjligt, och dess värde är ännu svårare att bedöma.

Det var liknelsen det. Och ungefär så är det jag, tillspetsat, känner för Ölfrämjandets julölsprovningar.

Min lista ”Sveriges bästa julöl” blev som följer:


 1. Visby Julbrygd
 2. Jämtlands Julöl
 3. Dugges Rudolf
Bästa julölsetikett: Sigtuna Merry Christmas.

Första gången som inte Jämtlands fått första plats av mig på de här provningarna.

En trevlig eftermiddag med god macka och årets första risgrynsgröt blev det dessutom. Ett mycket välgenomfört arrangemang.

Nästa träff är 22 januari på Restaurang Mitropa.

2 kommentarer:

 1. Hmm, intressant inlägg. Men framförallt fick det mig att ta följande beslut: imorgon ska jag koka risgrynsgröt!

  SvaraRadera
 2. Som jag med en dåres envishet brukar framhålla såhär års: julöl är ingen enhetlig stil. Man måste veta vad man är ute efter för att kunna avgöra vad som är bra. Tills dess blir sådana här provningar meningslösa på ett helt annat sätt än om man testat en väldefinierad ölstil.

  (för mig blir det i år Oppigårds Winter Ale till maten, och som julgodis blir det Nøgne Ø God Jul och Beer Here Dark Hops)

  SvaraRadera