2010-11-04

Notiser XL

För någon vecka sedan skrev jag att något var på gång hos Sigtuna Brygghus (länk). I går blev det klart att distributören Galatea går in och köper 35% av aktierna och tillsätter 2 av 5 styrelseledamöter. BeerSweden var först ut med nyheten, länk.

De siktar på att gå upp till en halv miljon liter per år under 2011. Imponerande.

= = =

Behöver du ytterligare ett par övernördiga partytrick att plocka fram? Danska motsvarigheten till Ny Teknik, Ingenjøren, har nyligen tagit upp ett par (Tack för länkar, Peter):
 • En ölkällare under mark håller flaskorna svala. Men hur djup får den vara innan de värms upp av jordvärmen? Länk.
 • På danska ölflaskor finns det tecken och koder längst ner på glaset. Vad betyder de? Länk.
= = =

Och på tal om nördighet. Om allt går i lås kommer jag att hålla ett publikt och kåserande föredrag kring det sociala fenomenet ölnördar den 22 januari 2011. Jag kommer att ta upp subkulturer, samverkan nörd och bransch och lite historia. Mer information kommer.

= = =

Ett av Spendrups' julöl, Pistonhead Chimney Sweeper, har råkat ut för något slags administrativt missöde under provinlämningen till Systembolaget, och det verkar just nu osäkert om den dyker upp i butikerna 15/11. Jag återkommer när jag vet mer.

= = =

Ytterligare ett öl lyckas kvala upp från beställninssortimentet till det ordinarie: Jacobsen Saaz Blonde från danska Carlsberg på stor flaska kan finnas (beställningsbar enstaka flaskor) i butik från 1 december. Jag drack den 2006 och tyckte ungefär att det var en ovanligt välhumlad blond belgare och gav 3,85.

= = =

Idag är det JØ-dagen, då de danska småbryggerierna lanserar sina julöl lokalt (Håkan Engström skriver om det här). I morgon är det den mer traditionsenliga (hittills) J-dagen, då Tuborg och Carlsberg lanserar sina julöl med jippon och aktiviteter.

5 kommentarer:

 1. Galatea som Carlsberg...grattis!

  SvaraRadera
 2. Pistonhead lämnades in som mörk lager, men har visat sig vara en specialöl, sägs det. Vad det innebär är ännu oklart.

  SvaraRadera
 3. jacobsen saaz blonde har funnits på Hansacompagniet i Malmö i ordinarie sen nåt släpp i slutet av sommaren, den nämndes väl av Schnille eller nån i deras släpp-rapporter för ett tag sen. Skulle den inte varit med egentligen?

  SvaraRadera
 4. JSB var väl ett mycket svagare öl för fyra år sedan?
  Läge för en omrating?

  SvaraRadera
 5. Andreas det innebär att den kommer att totalt annuleras och vi blir tyvärr en julöl mindre om inte 2an där kommer in istället.. Så enkelt!

  SvaraRadera