2010-11-21

Störtebeker Bock-Bier

Helgens sista öl får bli en bock från Tyskland; Störtebeker Bock-Bier som görs av Stralsunder Brauerei. Alkoholhalt: 6,5% alkohol och, enligt etiketten, 200% smak.

Doften är maltig med en lätt tvålig sötma. Lite alkohol, karamell och en aning Madeira.

Färgen är djup bärnsten (30 EBC), vätskan är klar. Det fingertjocka skummet faller rätt fort ner, men jag hinner notera att det är varmvitt och att det lämnar en tunn ring och minimala rester på glaset.

Smaken är lättare än vad jag väntat mig. Maltiga smaker av corn flakes, småkakor och nybakt bröd. Medelstor kropp. Eftersmaken har en jordig nyans, en del alkohol och en krämig sötma. Aningar av mineraler och deg i eftersmaken.

Kolsyran är stark: Medelstora bubblor. Vätskan är aningen kladdig och söt.

När jag dricker en bock vill jag ha en helt maltfokuserad öl som är söt, kraftfull och komplex. Den här var väl maltig och något söt, men det andra stämde inte in tillräckligt bra. Den känns helt enkelt lite för enkel och osäker.

Betyg: 2,75. Tillgänglighet: Systembolagets strategiska nyheter oktober 2010 (lagerstatus). Pris: 14:90 för 330 ml. Bäst före: 02.09.11.

2 kommentarer:

 1. "... Rättegången väntas pågå i flera månader, men hur det än går kan de misstänkta se fram emot ett trevligare öde än senast det hölls sjöröverirättegångar vid Östersjöns kuster. Pirater som fram till tidigt 1600-tal befanns skyldiga i Hamburg halshöggs ofta direkt på kajen.

  Den kändaste, Klaus Störtebeker, har dock uppnått postum legendstatus. Han står staty i staden än i dag, och har gett namn till både ölmärken och festivaler i Tyskland. Efter att i slutet av 1300-talet ha haft en sjöröveribas i Visby infångades han kring år 1400 nära Helgoland.

  Enligt sägnen bad Störtebeker om nåd för så många av sina mannar han kunde springa förbi efter att ha blivit halshuggen. Den huvudlöse piraten ska ha hunnit förbi elva man innan han kollapsade. Men samtliga i piratmanskapet, ungefär 70 man, avrättades sedan ändå."

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/ny-sjorovarrattegang-efter-400-ar-1.1213583

  SvaraRadera
 2. Den tidens che guevara, Östersjöns Robin hood... hans skepp den röd djävulen spred skräck på 1380-1400talets östersjön.
  plundrade mest danska skepp ämnade Stockholm.
  kul rättvis pirat.

  Störtebeker Schwarzbier är den jag högt rekommenderar och är värt nämna.
  glöm resten.
  har druckit uppåt 3200 Tyska veteöl tgrots min ungfa ålder (43). och denna finns på min personliga Top 10 lista, dagsformen avgör, hur mycket värd du är en vete .. dvs hur törstig du är.
  kul pirat, utsökt VERTE MDED SMAK.öl.
  fler sådANA män och fler sådana öl tack.-

  Burton

  SvaraRadera