2010-11-28

Samuel Adams Winter Lager

Rejält med snö idag. Läge för en öl med vinter i namnet. Och så som av en slump hade jag en flaska Samuel Adams Winter Lager i kylen. Det är en ”mörk vete-bock” från Boston Beer Company på 5,5%. Jag drack den när den kom ut på Systembolaget 2004 och gav den då 3,95 i betyg.

Doften är lite syrlig med rostade toner, lite mörkt bröd och aningar av kaffe och en fin ren beska. Märkligt lite malttoner för att vara en bock.

Färgen är någonstans mellan bärnsten och röd (35 EBC), vätskan klar och det stora fasta beigea skummet är fast med en snygg krater, men det faller plötsligt ner till ingenting. Fina tjocka skumrester på glaset blir i alla fall kvar.

Smaken är mjukt sött maltig med klara smaker av smörkakor, vörtlimpa och rågflingor. Det finns en spännande syrlig ton med lite kryddor (nejlika, timjan), aningar av tvål och en aning fruktgodis. Eftersmaken är lite tung och degig med en lite stickig beska som nästan blir rå och påminner om bananskal. Det finns också en sötma och en rostad ton av karamellsås (på rostat socker).

Kolsyran är medelstark, bubblorna små och lite stickiga. Vätskan är åt det lätta hållet och känns lite sträv i munnen (tänk bananskal eller vindruvskal).

Nej, den här tyckte jag inte var speciellt bra. Den blev helt enkelt för tung, ja tyngande, i sin karaktär. Den rostade malten ville åt ett håll, vetet åt ett annat och… Nej, det funkade helt enkelt inte för mig.

Betyg: 2,85. Tillgänglighet: Systembolagets julsortiment 2010 (lagerstatus). Pris: 17:50 för 355 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: SEP 11.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar