2010-11-23

Sofiero Julöl

När jag för någon vecka sedan gick igenom vilka julöl jag recenserat slog det mig plötsligt att Sofiero Julöl från Kopparbergs Bryggeri (5,2%, wienerlager) inte blivit skärskådad. Konstigt. Men jaja, det var bara att beställa en burk (min Systembolagsbutik hade inte tagit hem den i år). När jag fick den av en av de mer ölintresserade säljarna i affären log han lite och tyckte något i stil med ”Så du ska dricka den där, den är nog spännande, he he…”.

Och, tja. Sofiero. Sveriges genom tidernas mest sålda starköl, Sofiero Original. Ägs av Kopparbergs som använder det som ett av sina budgetmärken. Fast bakgrunden är lite annorlunda:

Bryggeriet i Laholm är över 100 år gammalt men satsade under lång mest på svagdricka. Under 1989 började man åter brygga vanlig öl, vissa hävdar att det var Sveriges första mikrobryggeri.

Ett antal ägarbyten skedde (däribland Pripps som ville ha ett experimentbryggeri) och ett antal mer eller mindre underliga satsningar gjordes. 2000 köptes det av konkurshotade bryggeriet av Kopparbergs Bryggerier som nu driver det lilla (omkring 7 anställda) bryggeriet vidare, framför allt tappas här företagets produkter på ”konstiga” förpackningar i små serier.

Men nu var det julölen som ska drickas. Som kanske noterat är mina förväntningar inte så jättehöga.

Den svaga doften är söt med lite karamell/kola och nötter. En metallisk beska i bakgrunden.

Färgen är brunröd (45 EBC). Det luftiga hårda skummet är ljusbrunt. Lite skumrester på glaset. Nästan inga bubblor syns i vätskan.

Smaken är maltig med lite karamelliserade toner och en (i början kraftig) sötma. En neutral beska med en aning metall. Eftersmaken är relativt mild med något dammiga maltiga toner, en märkbar sötma och en mild beska.

Kolsyran är rätt stark, massor av små bubblor. Vätskan är medel-mjuk.

Den här överraskade mig verkligen positivt: En helt okej wienerlager, utan några större problem.

Betyg: 3,4. Tillgänglighet: Systembolagets julsortiment 2010 (lagerstatus). Pris: 12:90 för 500 ml (med pant). Bäst före: 04JUL2010 04JUL2011.

6 kommentarer:

 1. Denna julöl smakade jag för två år sedan. Vad jag minns av den så var
  den rätt menlös. Kanske blir det ett köp i år, men kassan är begränsad. Det är många andra julöl
  som prioriteras högre.

  Har du resencerat Sofiero Orginal?
  Vad fic den för betyg?

  Sven-David Svensson
  Lund

  SvaraRadera
 2. @Sven-David: Jodå, sommaren 2005 hade jag ett litet projekt där jag drack de 20 (tror jag?) mest sålda ölen på Systembolaget 2004 och Sofiero Original var en av dem. Jag gav den 2,55 och tyckte i korthet "tråkig, men inte obehaglig".

  SvaraRadera
 3. Roligt att du nämner färgen(numera?) efter öldomarkursen.
  Känns seriöst :)

  SvaraRadera
 4. @rickgordon: Stämmer bra det. Likaså doftar jag innan jag tittar.

  SvaraRadera
 5. Problemet är ju att man inte kan relatera till färgen. Lite som att säga att det är kallt ute idag och försöka berätta hur många grader det är.

  Lägg upp en färgskala med siffrorna bredvid så vinner du poäng :)

  SvaraRadera
 6. Anonym: en färgskala kan ses på bland annat http://en.wikipedia.org/wiki/Standard_Reference_Method . Som vanligt kan färgen på skärmen skilja sig från verkligheten.

  SvaraRadera