2010-11-21

Falcon Julöl

Jag har alltså sorterat mina öl i två skåp: ”Kan sparas” och ”Drick!”. Så nu tar jag öl från den andra kategorin när jag ska fylla på i kylen. Och då kan det gå såhär: En julöl från Carlsberg Sverige, Falcon Julöl på 5,2%. Jag blev lite förvånad när jag insåg att jag aldrig recenserat den, det är ju inte så att chanser saknats direkt.

Doften är lite karamelliserad och söt med lite metallisk beska. Aningar av rågbröd, svagt kaffe och småkakor. Den känns inte otrevlig, men väl lite platt.

Färgen är mörkt varmbrun, 70 EBC. Vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är kompakt och bärnstensfärgat. Lite skumrester blir kvar på glaset.

Smaken är lätt rostad med aningar av nyrostat bröd och aningar av kryddor i bakgrunden (nejlika, muskotnöt och kanel) och lite knäck. En förbigående syrlig-besk smak och en aning grädde. Eftersmaken har en längsamt växande beska, lite buljong och choklad. Avslutningen är något söt med aningar av chokladpulver.

Kolsyran är medelstark; de många små bubblorna är friska. Vätskan är något mjuk och aningen kladdig.

För sådär 15 år sedan var den här en av de intressantaste julölen, den var inte alls lite tungt söt som de andra. Idag finns det många som är både intressantare och mer välgjorda.

Betyg: 3,1. Tillgänglighet: Systembolagets julsortiment 2010 (lagerstatus). Pris: 16:90 för 500 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 10 MAJ 11.

Bild: Carlsberg Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar