2010-11-10

St Peter's Winter Ale

En inte helt ny julöl: St. Peter's Winter Ale från engelska St. Peter's Brewery i Suffolk. De beskriver den själva som en klassisk engelsk winter warmer på 6,5%.

Det kom en del öl från St. Peter's till Systembolaget för 5-10 år sedan, och med de då karaktäristiskt ovala flaskorna kändes de spännande och nyskapande. Just den här recenserade jag strax innan julen 2004 med de avslutande orden ”I found this brew somewhat confusing and artificial. It seemed to lack that little extra body to give it a full palette.” och betyget 3,85. Få se vad som hänt under de här 6 åren:

Doften är ganska kraftig och medelrostad med aningar av tvål. En viss beska och aningar av knäck, gräs, kaffe och kryddor (kryddnejlika, kryddpeppar, muskotnöt och vanilj). En mjuk sötma i bakgrunden liksom en liten syrlig ton.

Färgen är mörkt kopparbrun (40 EBC); vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är ljusbrunt och kompakt. Inge skumrester blir kvar på glaset.

Smaken är torr med svårtydda kryddiga toner. Torr, aningen malt-syrliga smaker med en del humlebeska. Aningar av deg, grönsaker och aprikoser. Beskan är närmast kemisk och något skarp. Eftersmaken har smaker av grillat kött, bananskal och citronskal. Märkbar alkohol i slutet såväl som lite skapa beska.

En winter warmer som är på tok för torr, beskan är för rå och smakerna sticker iväg åt alla möjliga håll. Den här kan nog tjäna en hel del på att glömmas bort i källaren under ett år. Fast den passade redan idag utmärkt ihop med Crème brûlée!

Så ta mig tusan: Slutsatsen från 2004 fungerar i stort sett även 2010!

Betyg: 3,2. Tillgänglighet: Systembolagets julsortiment 2010, börjar säljas på måndag (lagerstatus). Pris: 25:90 för 500 ml (denna flaska var ett varuprov).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar