2010-11-26

Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock

Igår lyckades jag äntligen bevista den tyska torsdagen på Akkurat i Stockholm. Jag har visserligen lyckats vara där på rätt dag förut, men då för tidigt för att deras busfärska cask från Franken hade öppnats. Men i går kom jag precis lagom. Det fanns tre öl att välja mellan: Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock, Spezial Lager och Günther Bernstein. Jag ville bara ha en av dem och frågade krögaren Stene om råd. ”Urbock” var svaret.

Jag har druckit denna rökiga bock på 6,5% från Braueri Heller-Traum i Bamberg förut, då på flaska med 3,5 som betyg.

Doften är söt och rökig. Tydliga toner av salami och chakrvaror.

Vätskan är klar, färgen är mörkt brunröd. Det två fingrar höga skummet är ljusbrunt. Gott om skumrester på glaset (se bild).

Smaken har först en liten metallisk beska, men den försvinner fort till förmån för en mjuk och elegant chark-rökighet samt en lätt sälta. Salami-toner i eftersmaken liksom en lätt sötma.

Kolsyran är frisk och medelstark. Vätskan är medelmjuk och aningen kladdig.

Den är var god. Problemet med Schenkerla-ölen i stort är att rökigheten är så kraftig att ölet bakom skyms: Det blir främst en rökt dryck med något slags öl bakom. Detta beaktat är det en bättre öl än den på flaska vars rökighet var mer vass och påträngande. Jag nämnde det för Stene som kom med teorin att det kunde bero på det icke trycksatta fatet och den färskhet detta öl hade i går (tror att det tappades mindre än en vecka sedan).

Betyg: 3,8. Tillgänglighet: Cask på krogen. Pris: 69:00(?) för 500 ml.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar