2010-11-30

Pripps Julöl

Åter dags att kolla in en öl jag recenserade för en massa år sedan: Pripps Julöl från Carlsberg Sverige, en wienerlager på 5%.

När jag drack den innan julen 2004 fick den betyget 1,95 och jag tyckte väl (lite frustrerat) att den var söt, lite unken, vass och saknade eftersmak.

Doften är mycket maltig med lite rostade toner. Det finns en lätt syrligt ton och en stark sötma. Lite kemiskt beska smaker och en kyddig ton av muskot och ingefära.

Färgen är röd-brun (40 EBU), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är varmt beige och kompakt. Det lämnar nästan inga skumrester på glaset när det efter en stund sjunker ihop.

Smaken är söt och maltig med en mild beska. Aningar av blommor, torked frukt, sirapslimpa och jordgubbar. Medel till stor kropp. Eftersmaken är relativt lätt med torra maltiga toner och en lätt ren beska, en söt ton av färska äpplen och rostad malt.

Kolsyran är medelstark, bubblorna medelstora. Vätskan är medel-mjuk i munnen.

Redan under helgens julölsprovning med Svenska Ölfrämjandet var det flera som oberoende av varandra blev förvånade över det här ölet: Det var betydligt bättre än vad vi mindes det. Och jag måste även nu när jag dricker det under mer kontrollerade former hålla med. De måste ha ändrat receptet. Kan det varis samtidigt som de ändrade namn och etikett?

Betyg: 3,3. Tillgänglighet: Systembolagets julsortiment 2010 (lagerstatus). Pris: 14:90 för 500 ml inklusive pant (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 10 MAJ 11.

Bild: Carlsberg Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar